Veća mrlja sa prljavštinom pojavila se u Boki

O svemu je obaviještena Uprava pomorske sigurnosti i Inspekcija sigurnosti plovidbe čiji su predstavnici odmah izašli na lice mjesta i započeli istragu kako bi pokušali pronaći uzročnika zagađenja
8539 pregleda 8 komentar(a)
Mrlja u Boki Kotorskoj, Foto: Siniša Luković
Mrlja u Boki Kotorskoj, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 19.05.2020. 12:24h

Veća mrlja sa prljavštinom koja sadrži primjese otpadnih voda, ali i polena i prašine koji su ovih dana napunili vazduh, pojavila se danas oko 10 časova u Boki Kotorskoj, u akvatorijumu između rtova Opatovo na tivatskoj i Sveta Nedjelja na hercegnovskoj strani zaliva.

Nošena strujom, mrlja se kretala iz pravca tjesnaca Verige južno i jugoistočno prema obali Tivatskog zaliva.

O svemu je obaviještena Uprava pomorske sigurnosti i Inspekcija sigurnosti plovidbe čiji su predstavnici odmah izašli na lice mjesta i započeli istragu kako bi pokušali pronaći uzročnika zagađenja.

Po moru plutaju masne mrlje karakteristične za sadržaj kaljužnih ali i tzv. crnih tankova na brodovima u koje se skladište fekalne vode iz brodskih sanitarnih čvorova.

Tu je i mnoštvo plastike, boca i drugog sličnog otpada koji pluta morem.

Iz Uprave pomorske sigurnosti su Vijestima nezvanično kazali da podaci sa njihovog VTMIS sistema za elektronski nadzor plovidbe, pokazuju da je kroz sporni dio akvatorijuma prije pojave zagađenja, prošla jedino ribarica tivatske kompanije "Montefish", pa će inspektori provjeriti da li je ona možda ovdje prala i čistila mrežu od otpadaka koje kočarska mreža pokupi sa dna mora prilikom kočarenja ili je na neki drugi način zagadila more.

Inspektoru sigurnosti plovidbe je naloženo i da obavi detaljnu provjeru trajekata kompanije "Pomorski saobraćaj" iz Kamenara koji u blizini mjesta gdje se pojavilo zagađenje, voze na redovnoj liniji preko tjesnaca Verige ili su vezani u Kamenarima.

Inspektor će, kako se očekuje, detaljno provjeriti stanje kaljuža i crnih tankova trajekata i uporediti ga sa podacima o njihovom posljednjem regularnom pražnjenju, evidentiranom u brodskim knjigama trajekata.

Galerija

Bonus video: