Veče mašte i ljubavi u kojem su uživali kralj Edvard i Tito

Kotorska manifestacija datira iz kraja 19. vijeka, kada je Kotor bio pod vlašću Venecije. Tada je počela da se organizuje kao Venecijanska noć
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2011. 20:53h

Bokeljska noć, kao i čuveni kotorski karneval, okupi svake godine na desetine hiljada posjetilaca. Brojni gosti sa strane su oduševljeni, dok Kotorani koji žive za ovu feštu, karnevale i maskenbale, sve češće komentarišu da Bokeljska noć, ali ni ostale fešte, nijesu ono što su nekada bile.

Kotorska manifestacija datira iz kraja 19. vijeka, kada je Kotor bio pod vlašću Venecije. Tada je počela da se organizuje kao Venecijanska noć, po uzoru na venecijansku feštu.

Tek kasnije, početkom 20. vijeka, preimenovana je u Bokeljsku, i, uz prekide za vrijeme ratova, održava se sve do danas.

Fešta se sastoji od konvoja maštovito i originalno maskiranih barki, koje defiluju duž kotorske rive.

Fešta se sastoji od konvoja maštovito i originalno maskiranih barki, koje defiluju duž kotorske rive

Nakon defilea, maskirane barke ocjenjuje žiri, a proglašenje najboljih se kruniše velikim vatrometom. I tu nije kraj, jer fešta se nastavlja u Starom gradu gdje se obično mladi zabavljaju do kasnih večernjih sati u brojnim kafićima, po trgovima i pjacama.

Kralj Edvard i Drug Tito

Nekoliko Bokeljskih noći je ostalo i ostaće upamćeno. Jedna od njih je, prema kazivanju starijih Kotorana, ona iz 1938. godine kojoj je prisustvovao engleski kralj Edvard. Tada se dobar dio engleske flote preselio u kotorski akvatorijum.

Kažu da je ta noć bila neviđena, da su okolna brda “gorjela” od reflektora sa brodova engleske flote.

Druga i je ona iz 1959. godine, koja je organizovana specijalno za predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

To je i jedina Bokeljska noć koja je održana dva puta, pošto je ponovljena u septembru specijalno za maršala.

Stari Kotorani se prisjećaju da je tada u zalivu bila skoro cjelokupna flota Jugoslovenske ratne mornarice

Stari Kotorani se prisjećaju da je tada u zalivu bila skoro cjelokupna flota Jugoslovenske ratne mornarice.

Sa okolnih brda bila je iluminacija i smatra se da je to najblistavija Bokeljska noć do sada održana.

Tito je ovu kotorsku feštu posmatrao ispred tadašnjeg čuvenog hotela “Slavija” koji se nalazio na mjestu sadašnje ruševine hotela “Fjord”.

Tradicija se održava

Bokeljske noći koje se organizuju u novije vrijeme su manje efektne, ali to ne umanjuje njihov značaj, tako da se tradicija ove fešte održava. Kotoranima ne fali entuzijazma, maštovitosti i kreativnosti u ukrašavanju barki, što se pokazalo i na ovogodišnjoj Bokeljskoj noći.

Maskirane barke nosile su zanimljive poruke, pričale priču o raznim događajima, pojavama u društvu, gradu, državi,obično na šaljiv ili sarkastičan način, što se jasno može naslutiti i iz naziva maskiranih barki.

Ove godine u konvoju je bilo 45 maskiranih barki, poput “Smak svijeta 2012”, “Zagađenje kotorskog zaliva”, “Sportska sala đe joj mjesto nije”, “Kotor mute ( buka u Starom gradu)”, “Turistički pri(za)hod”, “Pčelica Maja”, “Dalekovod Crna Gora – Italija”, “Prva barka Crne Gore osnovana 1911”, “Kotor, nekad i sad”…

Potpredsjednik Opštine Kotor Andrija Popović, koji je bio i predsjednik žirija, kaže da organizacija i kvalitet manifestacije u novije vrijeme zavise od finansijskih mogućnosti.

Osim lijepog, ova noć ima i onu ružniju stranu, a to je velika gužva, kako na samom ulazu u Stari grad, ali i po trgovima i pjacama grada

“Recimo, 2008. godine budžet Bokeljske noći bio je oko 90.000 eura, a u protekle tri godine on iznosi oko 45.000, tako da u zavisnosti od finansija neke su bile više, ili manje efektne.

Maštovitosti i kreativnosti nikada nije falilo, što se vidjelo i večeras. Kreacije od broja 31 do 34 su nas oduševile, maštovitost poruka koje nose, ali i vidan veliki trud uložen u ukrašavanje barki”, kaže Popović.

Osim lijepog, ova noć ima i onu ružniju stranu, a to je velika gužva, kako na samom ulazu u Stari grad, ali i po trgovima i pjacama grada. To, ipak, nije uticalo na dobro i veselo raspoloženje posjetilaca.

Galerija

Bonus video: