Većina građana CG ne smatra da ima manje korupcije i misle da se Vlada loše bori protiv nje

Kao glavne razloge zbog čega građani Crne Gore ne prijavljuju korupciju, ispitanici su naveli: strah od posljedica (33 odsto), skrivenost korupcije/nemogućnost da se dokaže (19 odsto), ništa neće biti urađeno/neće biti razlike ako prijavim ili ne (10 odsto)
51 pregleda 0 komentar(a)
Stop, korupcija, Foto: Shutterstock
Stop, korupcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.11.2016. 13:22h

Većina građana Crne Gore ne misli da danas ima manje korupcije u državi i da se Vlada loše bori protiv ove pojave, pokazuje novi izvještaj organizacije Transparency International

Ovaj izvještaj pokazuje da se 46 odsto ispitanika u Crnoj Gori ne slaže da danas ima manje korupcije nego prije četiri godine, niti se slaže niti se ne slaže 24 odsto, dok 18 odsto ne smatra da danas ima više korupcije nego prije četiri godine.

Ispitanici u Crnoj Gori su odgovarali i na pitanje kako se Vlada bori protiv korupcije. Da sa Vlada sa korupcijom bori loše smatra 50 odsto ispitanika, dok 17 odsto misli da se bori dobro. 37 odsto ispitanika kazalo je da nema mišljenje ili nije čulo ništa o tome.

U istom izvještaju se navodi da je 16 odsto ispitanika u Crnoj Gori dalo mito u posljednjih godinu dana u bar jednoj od ovih osam oblasti javnih usluga: medicinska zaštita i javni zdravstveni sistem, saobraćajna policija, javno obrazovanje (osnovno i srednje), javno obrazovanje (Univerziteti), dobijanje zvaničnih dokumenata od institucija, benefite za socijalnu zaštitu, benefite za nezaposlena lica, sudovima koji su se bavili slučajevima građanskih parnica.

Kao glavne razloge zbog čega građani Crne Gore ne prijavljuju korupciju, ispitanici su naveli: strah od posljedica (33 odsto), skrivenost korupcije/nemogućnost da se dokaže (19 odsto), ništa neće biti urađeno/neće biti razlike ako prijavim ili ne (10 odsto).

Ispitanici iz Crne Gore su takođe kao najveće probleme kojima vlasti treba da se bave označili sledeće oblasti: nezaposlenost (68 odsto), kriminal (42 odsto), probleme u zdravstvu (41 odsto), ekonomiju (31 odsto), korupciju/davanje mita (31 odsto), obrazovanje (20 odsto).

Bonus video: