Velika plaža top destinacija za razvoj novog ekstremnog sporta na moru

Maestral i sunce Veliku plažu čine najboljom destinacijom u Evropi za kajt surfing
323 pregleda 33 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2013. 12:31h

Kada je prije deset godina tadašnji svjetski prvak Francuz Modasin Fabris u laguni kod Barbane, vozeći kajt brzinom od 80 kilometara na sat, izvodio razne akrobacije i preskakao taksi brodove pred zapanjem posmatračima, niko nije ni slutio da će čudnovati zmaj, koga su tada mnogi prvi put vidjeli, postati hit na Velikoj plaži i na kvalitetan način dopuniti turističku ponudu grada.

Fabris je u laguni bio sam, danas je kajtere na Velikoj plaži najlakše pronaći- tamo su gdje vidite mnoštvo zmajeva iznad vode.

“Vind i kajt- to je moj život“, kaže proslavljeni srpski surfer Leonid Judin, pobjednik nekoliko prestižnih međunarodnih trka u oba sporta.

Judin vodi kamp ili klub kajta na plaži Kopakabana. Iako na potezu od Kopakabane do Ade zna istovremeno u vodi da bude i do 90 zmajeva, odnosno kajtova, kajt surfing i dalje predstavlja novu vrstu ekstremnog sporta u kome vozač upravlja zmajem koji mu služi umjesto jedra na dasci.

Uz pomoć vjetra, kajteri mogu da razviju brzinu i do 80km/h što taj sport čini ekstremnim. Mnogi ga zbog toga i zovu „formula na moru“.

“Iako se u prvi mah čini da je kajt teško naučiti, u praksi je to mnogo jednostavnije, nego recimo od vind surfinga. Da se provozate i vratite kajtom potpuno bezbjedno, možete naučiti čak i za 8 do 12 sati, a samo oni koji voze kajt, znaju šta znači ugoditi sebi na moru”, kaže Judin.

Velika plaža je, kako ističe Judin, top destinacija za kajt.

“Maestral koji duva od mora ka obali, ovo prostranstvo i veliki broj sunčanih dana Veliku plažu čine možda i najboljom destinacijom u Evropi za kajt surfing”, ocijenio je Judin.

Gosti na kupalištu uglavnom su iz Rusije i Australije. Dmitrij je tu sa suprugom i kćerkom.

“Sjajan osjećaj, fantastično”, kaže Dmitrij koji je upravo završio vožnju kajtom.

“I ljudi su ovdje veoma gostoprimljivi. Imate lijepe i diskoteke i restorane. Pravo mjesto za biznis”, kaže Dmitrij dok odlazi sa suprugom.

Vožnju je upravo završio i Mišel iz Moskve. Na suvom pokušava da obuzda zmaja koga vjetar vuče dalje ka kopnu.

“Šta da vam kažem sem da je super. Ja sam ovdje još student”, kaže uz osmjeh i pojašnjava da još uvijek uči da kontroliše zmaja.

“Ovo mi je tek treći put”, kaže on i prekida razgovor kako bi ukrotio kajta. Oksana iz Moskve završila je vožnju u plićaku ali se ne da - okrenula je kajta i vjetar je ponovo odvukao prema pučini.

U vodi još na desetine zmajeva raznih boja i veličina, kajteri voze u svim pravcima, more kao da vri - veličanstven prizor. U moru su i obični kupači, ali im kajteri ne smetaju i obratno.

“Kajteri su miroljubivi, svi znaju da voze a od naredne godine imaćemo kurs za početnike. Takođe, kupači nemaju negativan odnos prema nama tako da su svi zadovoljni”, kaže Judin.

Dodaje da nema incidenata.

“Iako je u moru prilično frekventno, nema incidenata. Desi se da neko nezgodno padne, možda nagnječi rebro ali ništa više od toga”, kaže Judin i prisjeća se da je upravo on bio akter možda natežeg incidenta od kada su vind i kajt prisutni na Adi i Velikoj plaži.

“To je bilo prije nekoliko godina. Puklo mi je jedro na vindu i more me odnijelo na 12 km od obale dok su me prijatelji tražili na kilometar dva udaljenosti. Tada je ugostitelj Marko Mašanović upalio svoju barku i krenuo u potragu za mnom. Da nije bilo njega, ja sada ne bih ovdje pričao sa vama”, sjeća se Judin kako je iako već iskusan surfer, mogao nestati zauvijek u talasima.

Judin najavljuje organizaciju međunarodne trke u slalomu u vind surfingu. Za kajt, kako kaže, više ne treba brinuti.

“Za dvije ili tri godine, ovdje ćete gledati i po 500 zmajeva u vodi”, siguran je Judin.

Galerija

Bonus video: