Velika šteta u selima na Goliji: Medvjedi poharali voćnjake i košnice

„Došli su medvjedi, kako pretpostavljam tri, jedan veliki i dva manja, to sam po tragu zaključio i slomili jedno 35 stabala šljive. Ali to nije samo kod mene. Ko god ima šljiva svakome je štetu napravio. A Šarovićima posebno, kod njih su krš i karambol napravili“, kaže Tomislav Manojlović
248 pregleda 1 komentar(a)
Šljivik, Golija, Foto: Svetlana Mandić
Šljivik, Golija, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.09.2017. 06:29h

Voćnjake u Goliji, jednoj od najprostranijih mjesnih zajednica u opštini Nikšić, prethodnih dana, kako tvrde mještani, obilaze nezvani gosti.

Medvjedi su im desetkovali šljivike, pojedinima su uništene košnice, a ima i onih kojima su štetu pričinile divlje svinje.

Najgore su prošli mještani sela Donje Čarađe koji tvrde da im vočnjake medvjedi obilaze skoro svako veče.

„Došli su medvjedi, kako pretpostavljam tri, jedan veliki i dva manja, to sam po tragu zaključio i slomili jedno 35 stabala šljive. Ali to nije samo kod mene. Ko god ima šljiva svakome je štetu napravio. A Šarovićima posebno, kod njih su krš i karambol napravili“, kaže Tomislav Manojlović.

Prema njegovim riječima i ranijih godina su medvjedi znali da siđu u selo, ali bi slomili nekoliko grana i otišli.

„Čini mi se, kako je velika suša bila, a sve slabo rodilo, bez koja šljiva, to su prinuđeni da siđu u selo i lome sve što nađu da bi jeli“, smatra Manojlović koji sam živi.

Novaku Šaroviću je slomljeno više od trideset stabala. Godina je, kaže on, baš bila loša. Voće, kaže, slabo rodilo, a medvjedi uništili stabla.

„Svaku noć medvjedi dolaze. Izgleda da ih ove godine ima puno.

U čitavom selu su napravili štetu. Gdje god ima šljiva slomili su ih, a gdje nema nisu ni dolazili. Po Goliji su i pčele nagrdili. Jednom domaćinu su za noć 15 košnica razbili“, kaže osamdesetčetvorogodišnji Šarović koji, kao i Manojlović, živi sam.

U njihovom selu, rekoše, ima dvadesetak stanovnika. Ostali dođu vikendom ili ljeti.

Ne znaju kome štetu prijaviti ali znaju, kako rekoše, da se voćnjaci neće oporaviti.

„Medvjed je zakonom zaštićen. Ako nije čovjek on jeste. Išao sam u lovačko društvo, čiji sam član. Rekli su mi da po propisima oko imanja treba da bude ograda i mreža da medvjed ne može ući u voćnjak. Kad sam to čuo zaprepastio sam se. Neće imati ko da nadoknadi štetu, a da se oporavi voćnjak nikad“, rekao je Manojlović.

Bonus video: