Veliki brat u tri podgoričke srednje škole u režiji direktora

Nakon protesta Sindikata prosvjete, Ministarstvo je još 28. februara obavijestilo škole da su dužne da uklone video-nadzor iz učionica
129 pregleda 0 komentar(a)
video-nadzor Medicinska, Foto: Luka Zeković
video-nadzor Medicinska, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.04.2011. 21:08h

Ne emituje se na televiziji, stanari su đaci i profesori, nemaju ispovjedaonicu već učionicu, ali se prati svaki njihov korak... riječ je o svojevrsnom “velikom bratu” - u režiji direktora podgoričkih srednjih škola.

Mimo Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i ne hajući zbog jasnog stava Ministarstva prosvjete da video-nadzoru nije mjesto u učionicama, prva sezona velikog brata u Medicinskoj, Elektrotehničkoj i Trgovinskoj školi trajala je više od dva mjeseca, od početka drugog polugodišta do, praktično, danas.

Okončana je bez proglašenja pobjednika – gašenjem kamera u učionicama za vrijeme nastave, nakon oštrog protesta Sindikata prosvjete. Tako barem tvrdi direktor Medicinske škole Branimir Kostić.

"Od srijede kamere u učionicama nijesu uključene u vrijeme održavanja časa, tako je odlučilo Nastavničko vijeće škole u srijedu, nakon što smo dobili tumačenje od Ministarstva prosvjete" kazao je Kostić “Vijestima”.

Nakon protesta Sindikata prosvjete, Ministarstvo je još 28. februara obavijestilo škole da su dužne da uklone video-nadzor iz učionica.

"Ukoliko je škola uvela video-nadzor u prostorije u kojima se odvija vaspitno-obrazovni rad, neophodno je da ukloni uređaje za video-nadzor iz tih prostorija, čime će se u potpunosti zaštititi lični podaci učenika i zaposlenih, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti" stoji u dopisu koji je školama i Sindikatu uputio sekretar Ministarstva prosvjete Srđan Raičević.

No, Kostić to još nije učinio, a prema saznanjima “Vijesti” kamere nijesu uklonjene ni iz učionica Elektrotehničke i Trgovinske škole.

“Vijesti” nijesu uspjele stupiti u kontakt s direktorima Veselinom Pićurićem i Zoranom Klikovcem, pa je nejasno da li sezona velikog vrata još traje u Elektrotehničkoj i Medicinskoj školi, ili je pak u međuvremenu okončana.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: