Veliki broj ptica našao spas u Crnoj Gori, labudovi samo u Tivtu

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica saopštili su da je to još jedna potvrda da Tivatska solila “izuzetno vrijedno ornitološko stanište”
122 pregleda 0 komentar(a)
Tivat, ptice, Foto: Birdwatchingmn.org
Tivat, ptice, Foto: Birdwatchingmn.org
Ažurirano: 24.02.2012. 08:22h

Veliki broj ptica boravi u Crnoj Gori zbog hladne zime u Evropi, ali se labudovi trenutno mogu vidjeti samo u Tivtu.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica saopštili su da je to još jedna potvrda da Tivatska solila “izuzetno vrijedno ornitološko stanište”.

“Ovih dana je uočeno prisustvo velikog broja ptica koje borave na našim vodenim staništima, jer ih je zima u drugim djelovima kontinenta natjerala da pronađu privremena staništa u kojima vladaju povoljniji uslovi. Činjenica da se u Crnoj Gori jedino na Tivatskim solilima trenutno može vidjeti jato od 15 labudova potvrđuje da se radi o području izuzetno značajnom za boravak ptica”, saopštili su iz Centra.

Ističu da se na solilima, uz finansijsku podršku Morskog dobra, konačno počinju raditi dobre stvari za prirodu:

“U specijalni florističko-faunistički rezervat prirode ušle su mašine koji prokopavaju donedavno zatvorene kanale čime se omogućava cirkulacija vode u solilima, odnosno dreniranje Grbaljskog polja u more. Takođe, nedavno su očišćeni nasipi kao i mostovi koji su privremeno rekonstruisani tako da je sada moguće posjećivati solila i bezbjedno se kretati”.

Bonus video: