Veliki narodni zbor u Njegovuđi okupio nekoliko hiljada posjetilaca

U centru pažnje bile su trke konja pa su se svi prisutni na zakazani start preselili na taj dio borilišta kako bi ispratili taj dio manifestacije. Kiša je prekidala takmičenje ali posmatrače nije izdavalo strpljenje u kome se u četiri kategorije nadmetalo 20 grla
5480 pregleda 4 komentar(a)
Nagrađeni skakači u dalj, Foto: Obrad Pješivac
Nagrađeni skakači u dalj, Foto: Obrad Pješivac

Veliki narodni zbor u Njegovuđi, sa tradicijom dužom od vijeka uobičajeno dominira u turističko-sportsko-kulutrnoj manifestaciji "Dani planinskog cvijeća" i bez dileme događaj je ljeta na Durmitoru.

Prostrano polje ratnog aerodroma je na Dan državnosti poklopilo nekoliko hiljada posjetilaca skupa. Taj podatak daje približnu sliku sa prošlogodišnjeg skupa, a rezultati nadmetanja u narodnim sportovima, kad su pobjednici u pitanju, predstavlja reprizu prošle i ranijih godina.

Sedmu godinu za redom u skoku u dalj iz mjesta trijumfovao je Danilovgrađanin Radovan Grozdanić, skokom od 3,20 metara. Daleko iza njega zaostali su Pljevljaci Miloš Marković (2,86) na drugom i Šćepan Vuković (2,73), na trećem mjestu.

Sedmu uzastopnu pobjedu ostvario je u bacanju kamena sa ramena Radovan Zeković iz Bara kod Boana. Godinama isti kamen, po uvjeravanju organizatora težak skoro 15 kilograma, Zeković je katapultirao na distancu od 11,02 metra. Drugoplasirani je bio Radomir Ćirović iz Tušinje kod Boana sa hicem dugim 8,58 metara a treći Saša Spajić iz Pljevalja hicem dugim 8,48 metra.

Četiri ekipe snažnih momaka odmjerile su se u nadvlačenju konopa. Primat je i ove godine pripao ekipi Rudnika uglja iz Pljevalja, drugi su bili momci iz pljevaljskog sela Prenćani a treći šestorica mladića iz Danilovgrada.

Ipak u centru pažnje bile su trke konja pa su se svi prisutni na zakazani start preselili na taj dio borilišta kako bi ispratili taj dio manifestacije. Kiša je prekidala takmičenje ali posmatrače nije izdavalo strpljenje u kome se u četiri kategorije nadmetalo 20 grla.

Grla Žabljačana Miloša Ostojića i Davida Jankovića jedno za drugim ušl su u cilj a za njima grlo Bojana Mitrovića iz Merulje kod Šavnika što je konačan plasman u konkurenciji brdsko planinske rase.

U konkurenciji „mješanaca“ pobijedilo je grlo Dejana Jankovića sa Žabljaka, drugo je grlo Suada Hota iz Bijelog Polja, a treće mjesto dijele vlasnici grla Žarko Ostojić i Ognjen Karadžić sa Žabljaka.

U konkurenciji grla arapske rase prvo kroz cilj prošlo je grlo Ivana Kovačevića sa Žabljaka, drugo Radovana Dunđera iz Bileće, a treće Željka Adžića iz Gacka.

U konkurenciji punokrvaca prvu nagradu osvojilo je grlo Irene Planić iz Beograda, drugu grlo Amina Škrijelj iz Sjenice dok je treće mjesto pripalo grlu Ivana Jovovića iz Bileće.

Položeni vijenici na spomenih palih boraca i žrtava

Najznačajniji datum Crne Gore obilježen je polaganjem vijenaca Opštine Žabljak i Udruženja antifašista na spomenik palih boraca i žrtava fašističkog terora. Tradicionalno, to je čin sjećanja na slavni datum obilježen ispred monumentalnog zdanja na čije su zidove uklesana imena 1.031 palog borca, 1.465 civilnih žrtava rata iz tri durmitorske opštine, koje su dale 280 prvoboraca i nosilaca partizanske spomenice od kojih je njih 16 proglašeno narodnim herojima.

60 atletičara trčalo na Žabljaku

Povodom najvećeg crnogorskog praznika, na Žabljaku je održana atletska trka koju su uz podršku Opštine Žabljak organizovali AK „Durmitor“ i AK „Apatin“.

Okupila je oko 60 atletičara dugoprugaša iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

U polumaratonu, na 21 kilometar u konkurenciji dama Pobijedila je najbolja crnogorska dugoprugašica Slađana Perunović, AK „Nikšić“ ispred Antonije Orlić, AK „Sljeme“ iz Zagreba i Ljiljane Tasić iz Pančeva.

Kod muškaraca, prvi je Đuro Borbelj, AK „Apatin“, drugi Veselin Petrušić AK „Nikšić a treći Dominik Deman iz Subotice.

U trci na deset kilometara pobijedila je Rada Miladinović AK „Podgorički maraton“. Kod muškaraca pobjednik je Dragoljub Koprivica AK „Mornar iz Bara, drugi Igor Đapić AK „Nikšić“ a treći Branislav Srdić član AK „Hajduk“ iz Kule.

Bonus video: