"Veljko Milatović je malo pričao, a kad prozbori brzo sagovornike ubijedi u ispravnost svoje priče"

Govoreći o životu Milatovića, Slobodan Mirjačić, predjednik UBNOR-a kazao je da su “Veljka krasile sve vrline čovjeka, vizionara, demokrate, prijatelja svih dobronamjernih ljudi“
730 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2016. 20:02h

SUBNOR Crne Gore i UBNOR antifašista Nikšića povodom 95-o godišnjice rođenja narodnog heroja i državnika Veljka Milatovića i obilježavanja deset godina obnove nezavisnosti Crne Gore organizovao je svečanu akademiju.

Govoreći o životu Milatovića, Slobodan Mirjačić, predjednik UBNOR-a kazao je da su “Veljka krasile sve vrline čovjeka, vizionara, demokrate, prijatelja svih dobronamjernih ljudi“.

„Bio je dalekovid, bogat duhom, a nadsve skroman i nenametljiv. Malo je pričao a kad prozbori brzo sagovornike ubijedi u ispravnost svoje priče. Sa običnim ljudima ponašao se kao da je sa njima svaki dan, prisno i srdačno. O Veljku su napisani brojni članci, intervjui, razgovori, monografije, knjige ali Veljko je neispričana priča“, kazao je Mirjačić.

Branko Lukovac je kazao da je Milatović svojim znanjem, iskustvom, mudrošću i savjetima veoma mnogo doprinio da u Crnoj Gori, u rukovodstvu i u javnosti, prevlada opredeljenje za samostalnost i nezavisnost Crne Gore.

I Marko Špadijer je istakao to, kako je kazao sjeme crnogorske suverenosti kod Milatovića. Prema njegovim riječima Milatović je bio vanserijski čovjek, dobroćudni namćor koji je odbacivao stereotipove o ljudima i trudio se da u svakom čovjeku vidi ono najbolje. Milatović je, kako je kazao Špadijer, uvijek isticao moralne a ne političke vrijednosti čovjeka, nije volio populizam, a još manje popularnost.

Književnik Branko Banjević nije štedio riječi hvale za Milatovića, vizionara i državnika, revolucionara i narodnog heroja, čovjeka koji je, kako je kazao, bio jedan od najčasnijih, najkompletnijnih, najslobodnijih i najljudskijih ličnosti koje je znao.

“Slobodan je onaj čovjek koji je hrabar i moralan u svakom trenutku. Bastalo mu je da bude Slobodan, da bude čovjek”, kazao je Banjević i dodao da je Milatović bio jedna od najvećih ličnosti u crnogorskoj istoriji.

“Nikada ga nijesam osjećao kao vlast. Nije bio slijep za realnost, već je sve vidio. Pripadao je kulturi, koliko i borbi”, kazao je Banjević i poručio da će Nikšić dok god se bude sjećao Milatovića znati šta mu treba za napredak.

U program su učestvovali hor Muzičke škole “Dara Čokorilo”, Vesna Vučinić, Vili Ferdinandi, Bojana Marković, Tijana Blečić, dok su program vodili i čitali odlomke Jana Bjelica i Miro Nikolić.

Galerija

Bonus video: