Veljović izabran po nevažećem zakonu

“Odredbama člana 166 Zakona o državnim službenicima i namještenicima predviđeno je da će se postupak odlučivanja o pravima obavezama i odgovornostima državnog službenika odnosno namještenika, kao i postupak izbora po oglasu koji nije pravosnažno okončan do dana početka primjene ovog zakona, okončati se po starom Zakonu”, piše u rješenju Uprave
183 pregleda 9 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: Boris Pejović
Veselin Veljović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.08.2018. 13:27h

Imenovanje Veselina Veljovića za šefa policije obavljeno je prema starom Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, jer je po tom Zakonu postupak i započet, tvrde iz Uprave za kadrove.

Institut alternativa (IA) je nedavno tražio od Vlade da poništi konkurs za direktora Uprave policije, jer je nezakonit i raspiše novi prema važećem Zakonu.

Iz Uprave, međutim, tvrde da je postupak biranja novog šefa policije započet 28. juna, tri dana prije stupanja na snagu novog Zakona, pa je morao biti i završen u skladu sa starim Zakonom.

Oni su u odgovoru IA, odbijajući njihov zahtjev za slobodan pristup informacijama, naveli da je ministar Mevludin Nuhodžić 28. juna donio odluku o popunjavanju radnog mjesta direktora policije, te da se od tog trenutka računa da je postupak započet.

“Odredbama člana 166 Zakona o državnim službenicima i namještenicima predviđeno je da će se postupak odlučivanja o pravima obavezama i odgovornostima državnog službenika odnosno namještenika, kao i postupak izbora po oglasu koji nije pravosnažno okončan do dana početka primjene ovog zakona, okončati se po starom Zakonu”, piše u rješenju Uprave.

Konkurs je, međutim, raspisan 2. jula, dan nakon što je počeo da se primjenjuje novi Zakon.

Iz Instituta, međutim, naglašavaju da Zakon o državnim službenicima i namještenicima eksplicitno propisuje da popuna radnog mjesta počinje raspisivanjem oglasa, odnosno konkursa.

“ I Vlada se u svom predlogu za imenovanje Veljovića poziva isključivo na konkurs koji je raspisan nakon početka primjene novog zakona. Uopšte nema obavezujućeg roka koji mora da istekne od donošenja odluke o pokretanju popune radnog mjesta do raspisivanja konkursa, čime bi teorijski, da je ispravno tumačenje Uprave za kadrove, primjena novih rješenja mogla odlagati unedogled”, istakla je istraživačica javnih politika iz IA Milena Milošević.

Novim Zakonom je predviđeno da se mora uraditi provjera sposobnosti starješine organa i propisuje se postupak pisanog testiranja i sprovođenja intervjua sa kandidatima, kao i ocjenjivanje u skladu sa propisanim kriterijumima.

Iz Instituta su ranije tražili od Uprave da im dostavi provjeru sposobnosti novog šefa policije, a iz Uprave su odgovorili da ne posjeduju takve informacije, jer ih nijesu ni radili.

„I razgovor sa Veljovićem, jedinim kandidatom za mjesto direktora Uprave policije, sproveden je u skladu sa procedurama Zakona o državnim službenicima i namještenicima koji je prestao da važi. Stari zakon je propisivao samo obavezu da Uprava za kadrove dostavi listu kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa resornom ministru, koji na osnovu obavljenog razgovora sa svim kandidatima sa liste Vladi predlaže imenovanje“, pojašnjavali su ranije iz IA.

Oni su podsjetili da je Vlada imala rok da do 1. jula donese sva podzakonska akta za primjenu novog zakona, naglašavajući da „kašnjenja u normativnoj aktivnosti ne smiju biti razlog za nezakonite procedure“.

Veljović se jedini prijavio za direktora crnogorske policije, a izabran je krajem jula ove godine.

Vlada, na čijem čelu je Veljovićev kum Duško Maković, bira šefa policije na predlog ministra unutrašnjih poslova i predlaže ga parlamentu gdje ga je vladajuća većina podržala.

Veljović je deset godina bio šef Specijalne antiterorističke jedinice (1995-2005) i šest godina direktor policije (2005-2011).

Za Veljovićevo ime su se vezivale mnoge afere.

Od inspekcije će tražiti da ispita imenovanje Veljovića

Milošević je istakla da će ta nevladina organizacija podnijeti inicijativu upravnoj inspekciji, koja je nadležna za nadzor nad primjenom Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Dodala je da je činjenica da neophodni podzakonski akti nijesu bili donijeti u vrijeme konkursa za direktora policije, ali ni svih drugih oglasa raspisanih tokom jula.

“Time je dodatno prekršen zakon, a nijesu ni stvoreni uslovi za njegovu primjenu, pa se Vlada u prvom mjesecu primjene dugo najavljivanih novih rješenja o njih oglušila”, zaključila je ona.

Bonus video: