Veselinu Đuranoviću ulica u Podgorici

U obrazloženju se navodi da se time simbolično čuvaju uspomene na ličnosti od izuzetnog državnog i društvenog i humanističkog značaja
4713 pregleda 16 komentar(a)
Đuranović, Foto: Vikipedija
Đuranović, Foto: Vikipedija
Ažurirano: 12.07.2019. 09:13h

Bivši visoki funkcioner Crne Gore i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Veselin Đuranović dobiće ulicu u Podgorici.

Odbornici Skupštine Podgorice treba na sjednici 25. jula da daju saglasnost na predlog da se ulica na području Detaljnog urbanističkog plana „Radoje Dakić“ nazove po Đuranoviću.

U obrazloženju se navodi da se time simbolično čuvaju uspomene na ličnosti od izuzetnog državnog i društvenog i humanističkog značaja.

Kako piše u biografiji, Đuranović je rođen u Martinićima, Opština Danilovgrad, Gimnaziju je završio u Podgorici, a učiteljsku školu na Cetinju.

Uoči Drugog svjetskog rata uključio se u revolucionarni pokret. Član Saveza komunističke omladine Jugoslavije postao je 1941. i učestvovao u pripremi ustanka. Bio je generalni direktor Radio Titograda i lista Pobjeda. Izabran je za predsjednika Socijalističkog saveza CG, a zatim za predsjednika Izvršnog vijeća Skupštine CG. Bio je predsjednik CK KP CG.

Bio je predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFRJ, predsjednik Predsjedništva SR CG. Bio je i predsjednik Predsjedništva SFRJ. Pojavom antibirokratske revolucije podnio je ostavku na sve političke i državne dužnosti.

Bonus video: