Veterinarske služba počele besplatnu vakcinaciju goveda i ovaca: Vakcinišu da se ne ponovi 2016. godina

Veterinari obilaze stočare kako bi spriječili pojavu bolesti plavog jezika, Vlada obezbijedila 727 hiljada eura za prevenciju zaraznih oboljenja
349 pregleda 0 komentar(a)
Od plavog jezika obolijevaju goveda i ovce, Foto: Veterinarska uprava
Od plavog jezika obolijevaju goveda i ovce, Foto: Veterinarska uprava

Veterinarske službe počele su besplatnu vakcinaciju goveda i ovaca protiv bolesti plavog jezika.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da će se obaviti i vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože.

“Ove dvije bolesti su pojavom u 2016. godini prouzrokovale crnogorskim stočarima ogromne gubitke, a državi trošak, u ukupnom iznosu od skoro dva miliona eura. Vlada je i ove godine izdvojila sredstva za preventivnu vakcinaciju stoke, odnosno zaštitu stočnog fonda od opasnih bolesti”, piše u saopštenju. Istakli su da kao rezultat pravovremenih akcija vakcinacije, jedine pouzdane mjere za sprečavanje pojave i suzbijanje ovih bolesti, a koje su sprovedene tokom 2017. i 2018. godine, u Crnoj Gori nije bilo pojava naročito opasnih zaraznih bolesti kvrgave kože i plavog jezika.

“Za sprovođenje Plana preventivnih mjera protiv opasnih zaraznih bolesti u 2019. godini Vlada Crne Gore je obezbijedila oko 727 hiljada eura. I ove godine od strane EK biće obezbijeđena donacija vakcina za bolest kvrgave kože goveda... Cilj vakcinacije je sprečavanje pojave ove bolesti stalnim održavanjem aktivnog imuniteta protiv bolesti plavog jezika kod goveda i ovaca vakcinisanih u 2017. i/ili 2018. godini godini, odnosno stvaranjem imuniteta protiv ove bolesti kod nevakcinisanih goveda i ovaca. Vakcinacija je obavezna i držalac životinja je dužan da omogući sprovođenje vakcinacije svih goveda i ovaca na gazdinstvu. Neophodno je da držaoci životinja zadrže životinje na svojim gazdinstvima, u terminu koji je najavila veterinarska ambulanta, radi uspješnog sprovođenja vakcinacije”, pojasnili su iz Ministarstva.

Bonus video: