VIDEO I crnogorski vojnici na vojnoj vježbi: Bez prepreka preko granica

Domaćini vježbe kazali su da je ovo prva vježba koja je ispunila cilj prije nego što je počela, jer su, kako je kazao Željko Vuk ispred hrvatske vojske, sve zemlje učesnice bez prepreka ušle u zemlju za manje od 20 sati
10289 pregleda 23 komentar(a)
Priprema za vježbu, Foto: Miloš Rudović
Priprema za vježbu, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 02.06.2019. 19:07h

Tridesetak kilometara od čuvenih Plitvičkih jezera, stotine evropskih i američkih vojnika, među kojima i tridesetak crnogorskih, izvode pripreme za prelazak mađarske granice.

Oni su samo dio od više hiljada vojnika iz 15 članica i nečlanica NATO koje učestvuju u vojnoj vježbi “Immediate reponse 2019” (IR19), koja ima za cilj da testira i poboljša njihovu mogućnost brzog razmještanja snaga i opreme iz jedne u drugu zemlju.

Domaćini vježbe kazali su da je ovo prva vježba koja je ispunila cilj prije nego što je počela, jer su, kako je kazao Željko Vuk ispred hrvatske vojske, sve zemlje učesnice bez prepreka ušle u zemlju za manje od 20 sati.

Pripadnicima Vojske Crne Gore trebalo je 16 sati do vojnog poligona u Slunju, najvećeg u Hrvatskoj.

Prema riječima poručnika Aladina Hadrovića, nisu imali nikakvih poteškoća na tom putu.

“Ova vježba će pobljšati naše odnose i povezaće nas sa drugim saveznicama i partnerskim zemljama. Učešćem u ovakvim vježbama, pripadnici VCG stiču veće iskustvo, proširuju i poboljšavaju svoje znanje”, kazao je on za “Vijesti”.

Nekima od njegovih kolega ovo je prvo učešće na nekoj vojnoj vježbi.

Jedan od njih je 21-godišnji Domenik Kos.

“Veoma sam počastvovan i zadovoljan što učestvujem ovoj multinacionalnoj vježbi. To je veoma složena vježba”, kazao je Kos, koji se hrvatskim snagama pridružio prije nepune dvije godine.

Brigadni general Siniša Jurković, komandant Hrvatske kopnene vojske, kazao je da vježba za njih ima posebnu dimenziju jer se ove godine obilježava njihova prva decenija članstva u NATO.

Hrvatska i Albanija postale su članice NATO 1. aprila 2009. godine, a osam godina kasnije - 5. juna 2017. godine - njima se priključila i Crna Gora.

“Pokazujemo i da smo kredibilan i pozdan saveznik i parner,” rekao je Jurković.

Na pitanje “Vijesti” kako komentariše regionalnu saradnju i da li ima prostora za poboljšanje, kazao je: “Dobro je imati prostora za poboljšanje, to je dobra motivacija za dalje”.

Vojni poligon “Eugen Kvaternik” u Slunju dug je 29, a širok do 12 kilometara. Na njemu je moguće gađanje pješadijskim naoružanjem, a ima i nekoliko lokacija za gađenje topovima svih dometa i kalibara koje hrvatska i ostale države regiona posjeduju. Napravljen je i novi poligon za gađanje ciljeva iz vazduha malim kalibrima, ili betonskim bombama.

Trenutno se radi toranj za obuku kontrole vazdušnog saobraćaja.

Multinacionalni bataljon ovih dana završava pripreme i krenuće put Mađarske, gdje je glavni fokus na prelasku granice.

Preko mađarske granice krenuće 700 vojnika sa svom opremom i vozilima, poslije čega će se vratiti u Hrvatsku.

Vježbu organizuju hrvatske, slovenačke i američke snage.

Major Pol Bel iz Komande američkih snaga u Evropi, kazao je da su veoma zadovoljni saradnjom sa evropskim partnerima.

“Za američku vojsku u Evropi je bitno da uzme učešća u ovim vježbama kako bi uvjerila naše saveznike u reginu da smo tu i da stojimo uz njih, i da pomognemo da odvratimo svaki pokušaj agresije od strane bilo koga ko bi mogao dovesti u pitanje bezbjednost regiona”.

Osim zemalja članica NATO, učestvuju i države koje to nisu, ili su na putu da postanu.

Toni Nikolov iz bataljona rendžera kazao je da je vježba veoma važna za Sjevernu Makedoniju.

“To je sjajna prilika da radim sa kolegama iz drugih država, rame uz rame, da radimo kao jedno. To je velika privilegija za mene i veoma dobro iskustvo”.

Jedni od rijetkih koji u Hrvatsku nisu ušli kopnenim putem već vodenim su pripadnici Kosovskih snaga bezbjednosti.

Oni su sa albanskim kolegama došli hrvatskim vojnim feribotom.

Crna Gora poslala pješadiju, dio Pomorskog odreda i “mercedese”

Na vježbi učestvuje ukupno 38 pripadnika crnogorske vojske.

Najveći broj je iz sastava Pješadijskog bataljona baziranih u kasarni “Vladimir Knežević Volođa” u Pljevljima.

Od ukupnog broja učesnika, 28 je u sastavu pješadijskog voda multinacionalnog pješadijskog bataljona pod komandom Hrvatske, dva su u ulozi štabnih oficira u komandi bataljona, a osam pripadnika Pomorskog odreda Mornarice će uvježbavati procedure protiv-diverzantskog obezbjeđenja plovnih objekata dok baziraju u ratnoj luci.

VCG je na vježbi angažovala i osam motornih transportnih vozila, od kojih su šest savremeni lako-oklopni transporteri “mercedes-benz G”.

Bonus video: