VIDEO PRIČA "Prodavanje magle" ispred UCG

U utorak u 12h ispred Rektorata UCG studenti će iskazati svoje zahtjeve - raspuštanje Studentskog parlamenta i da se organizuju fer izbori
10428 pregleda 21 komentar(a)
Sa događaja, Foto: Damjan Spasojević
Sa događaja, Foto: Damjan Spasojević
Ažurirano: 08.03.2019. 12:57h

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore se uopšte ne bori za prava studenta, zbog čega će Studentska inicijativa tražiti njegovo raspuštanje i nove izbore, poručeno je sa performansa "Prodavanje magle" na platou Trga svetog Petra Cetinjskog.

Performans je imao za cilj predstavljanje trenutnog stanja na Univerzitetu Crne Gore i Studentskom parlamentu UCG.

"Okupili smo se zbog sveopšteg nezadovoljstva studenata. Smatramo da ovaj performans direktno referiše na neefikasnost rada Studentskog parlamentna, studenata povjerenika kao i da nema transparentnsti u finansijskim izvještajima gdje novac ide namijenjen studentskim sadržajima", kazala je Minja Novaković ispred Studentske inicijative.

Vuk Vujisić kazao je da Stutentski parlament UCG godinama dobro ne radi svoj posao i da se uopšte ne bore za prava studenata.

"Izbori na samom Studentskom parlamentu su netransparentni, namješteni," kazao je on, dodavši da se za te izbore na fakultetima nekad i ne zna.

Govoreći o manjku transparentnosti, Vujisić je kazao da je ove godine nekih 280.000 eura UCG namijenio za studentske organizacije.

"Mi ne znamo gdje ide taj novac. Na našem Fakultetu napravili su neku kancelariju, ali to samo služi za studenta povjerenika. Nije utrošeno na nešto što bi svi studenti imali koristi od toga", kazao je on.

Članovi Studentske inicijative su kazali da su organizovali inicijalne odbore na velikom broju fakulteta i da rade na definisanju problema sa kojima se oni suočavaju.

Vujisić je najavio da će u utorak u 12 sati ispred Rektorata UCG će iskazati svoje zahtjeve - raspuštanje Studentskog parlamenta i da se organizuju fer izbori.

Iz Studentskog parlamenta su TV Vijesti saopštili da navodi, kako su istakli, samoproklamovane Studentske inicijative nisu tačni i da su izbori za studente povjerenike i članove studenstkih vijeća na UCG sprovdeni uz poštovanje svih pravnih akata koji su u potpunosti usklađeni sa pravnom regulativom Evropske studentske unije.

Objasnili su da je finansijski izvještaj SPUCG dio konsolidovanog izvještaja UCG i da je kao takav dostupan na sajtu.

U saopštenju koje potpisuje predsjednik Danilo Jelovac ističe se i da je jedan od organizatora današnjeg performansa ove godine učestvovao na izborima na Fakultetu političkih nauka koje sada naziva namještenim.

Galerija

Bonus video: