VIDEO Pušteni bijeli baloni: Podrška djeci oboljeloj od raka

Dijana Jelenić, majka dječaka Andrije, čiji kratki život je prekinuo kancer, poručila je svim borcima i njihovim roditeljima da nisu sami
2259 pregleda 2 komentar(a)
Sa današnje manifestacije u Danilovgradu, Foto: Jelena Jovanović
Sa današnje manifestacije u Danilovgradu, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 15.02.2020. 20:56h

Puštanjem bijelih balona, danas tačno u 13 sati, građani Danilovgrada, Bijelog Polja i Podgorice dali su podršku djeci oboljeloj od raka i poručili onima koji se nisu izborili sa tom opakom bolešću da ih nisu, niti će zaboraviti.

Djeca, koja su puštala balone su se poređala tako da su napravila srce.

Na taj način, Nevladina udruženja "Zagrli srcem Martin i Andrija" iz Bijelog Polja i "Zinak" iz Podgorice obilježili su Međunarodni dan djece oboljele od raka.

Uz slogan "Borim se i živim" u Danilovgradu je obilježen dan malih heroja.

Dijana Jelenić, majka dječaka Andrije, čiji kratki život je prekinuo kancer, poručila je svim borcima i njihovim roditeljima da nisu sami.

Dijana Jelenić
Jelenić(Foto: Jelena Jovanović)

"Od naših malih heroja naučili smo da je važno da svakog dana grlimo. Naučili smo da je važno da se volimo. Naučili smo koliko je važna podrška i ljubav i koliko je važno da ih svakodnevno pokažemo i dijelimo. Zato, na ovaj njihov dan, hajde da im pokažemo da ne postoji ništa toliko snažno kao što je ljubav", rekla je ona.

Andrija, fudbaler FK Danilovgrad, godinama se borio sa tumorom kostiju, a 27. jula 2018. godine, u 14. godini, izgubio je najvažniju utakmicu.

Podrška djeci oboljeloj od raka
Sa današnje manifestacije u Danilovgradu(Foto: Jelena Jovanović)

Njegovi drugari i sugrađani danas su pokazali da nije zaboravljen.

Djeca i tinejdžeri iz plesnog kluba Matrix i Folklornog ansambla Oro na Trgu Golootočkih žrtava u Danilovgradu igrali su za njega, Martina iz Bijelog Polja, ali i sve one dječake i djevojčice čiji život na zemlji je prestao zbog te teške bolesti.

Podrška djeci oboljeloj od raka
Sa današnje manifestacije u Danilovgradu(Foto: Jelena Jovanović)

Igrali su i za one čija borba još traje.

Osnovci iz danilovgradske škole čitali su poruke podrške djeci oboljeloj od raka.

Direktorica danilovgradskog Centra za socijalni rad Maja Luketić pročitala je pjesmu, koju je, kako je rekla, srcem napisala za prerano preminulog fudbalera Andriju.

Njegova majka kazala je da je njihov cilj da se široj javnosti približe problemi sa kojima se suočavaju djeca oboljela od raka i njihovi roditelji.

"Najvažniji zadatak zdravstvenih radnika, ali i ostalih, je edukacija djece, adolescenata i njihovih roditelja u pogledu prevencije i prepoznavanja simptoma malignih bolesti. Cilj je i da se podstakne društvo da osigura ranu i pravilnu dijagnozu, pravo na dostupnost ljekova i pravo na odgovarajući i kvalitetan medicinski tretman", rekla je ona.

Jelenić se zahvalila njenom gradu, Danilovgradu, koji je uz Andriju i njihovu porodicu bio tri godine borbe.

"Zahvaljujem vam se za sve godine koje ste bili uz nas i što ste i danas ovdje".

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, čestitala je Jelenićevoj na hrabrosti da nedugo nakon smrti sina krene da pomaže drugoj djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima.

Istakla je da je država ta koja mora obezbijediti adekvatno liječenje djeci oboljeloj od raka, najsavremenije uređaje i najbolje uslove.

Bonus video: