Vijeće legalno po potrebi UCG

Profesorica PMF-a Mara Šćepanović kazala je da je to Vijeće bez studenata usvojilo ocjene za prethodni semestar, što nijesu smjeli da učine
62 pregleda 1 komentar(a)
Predrag Miranović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Predrag Miranović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.03.2017. 19:49h

Iako nije zakonski ”konstituisano” da bi raspisalo konkurs za dekana, Vijeće Prirodno-matematičkog fakulteta ipak redovno zasjeda i usvaja odluke.

V.d. dekana PMF-a i bivši rektor Predrag Miranović potvrdio je “Vijestima” da je Vijeće PMF zasjedalo bez studentskih predstavnika.

On je pojasnio da za neke odluke, kao što su izbor profesora u akademska zvanja, nijesu potrebni studenti, jer nemaju prava glasa.

Profesorica PMF-a Mara Šćepanović kazala je da je to Vijeće bez studenata usvojilo ocjene za prethodni semestar, što nijesu smjeli da učine.

Upravni odbor (UO) Univerziteta Crne Gore (UCG) je na posljednjoj sjednici ocijenio da to tijelo, odnosno Vijeće , “nije konstituisano” da bi raspisalo konkurs za dekana.

Na PMF-u je trenutno v.d. stanje, jer rektorka UCG Radmila Vojvodić i UO, na čelu sa Duškom Bjelicom, nijesu prošle godine potvrdili izbor Stevana Šćepanovića za dekana te univerzitetske jedinice. Za Šćepanovića je tada glasala većina članova Vijeća, ali je Vojvodićeva dala uzdržano mišljenje, a UO ocijenio da bi on bio loš primjer studentima.

„Kako nijesu izabrani predstavnici studenata u Vijeću PMF-a i samim tim nije konstituisano Vijeće ove univerzitetske jedinice. Upravni odbor će raspisati konkurs za izbor dekana nakon što Senat ustanovi da je procedura konstituisanja Vijeća PMF završena shodno zakonu”, kazao je Bjelica nakon sjednice UO koja je održana u ponedjeljak.

Profesori PMF-a smatraju da je ovo još jedan način da se “traže rupe u pravu i fromama” kako bi se opstruirao izbor dekana, koji ne odgovara rektorki i UO UCG.

Jedan od izabranih studentskih predstavnika PMF žalio se na izbor drugog, zbog čega su izbori ponovljeni 24. februara. Oni će uskoro formirati Vijeće studenata PMF i delegirati svoje predstavnike u Vijeće PMF-a.

Profesorica Šćepanović kaže da Vijeće po propisima mora imati studentske predstavnike da bi bilo konstituisano i da može da zasjeda. “U sastavu vijeća ne stoji 'student 1, 2 ili 3', već predstavnik studenata taj i taj. Moramo znati ko su nam članovi Vijeća da bismo zasjedali”, kazala je Šćepanović “Vijestima”.

Tvrdi da se veliki broj profesora na prvoj sjednici pobunio da ne mogu da odlučuju bez studenata, koji moraju sačinjavati 20 odsto Vijeća, ali da su Miranović i prorektor Predrag Stanišić kazali da mogu da nastave jer imaju kvorum za odlučivanje.

“Vjerujem da će se Miranović sa rektoratom dogovoriti da tako može da zasjeda Vijeće , ali problem je upravo u tome, što ovaj sistem više ne funkcioniše na jasnim pravilima, već na 'dogovoru'”, ocijenila je Šćepanović.

Kako zasjedaju ako su konstituisani suprotno zakonu

Iz UCG juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, pa ostaje nejasno kako Vijeće PMF i dalje zasjeda ako je tačna njihova ocjena da je konstituisano suprotno zakonu.

Oni nijesu odgovorili ni kako je moguće da od sukoba sa tom univerzitetskom jedinicom oko modela studiranja nja, koji je izbio prošle godine, UO na PMF-u često nalazi zakonske neregularnosti pri izboru ili konstituisanju organa upravljanja.

Slično je bilo i sa izborom dekana Šćepanovića, gdje su, pored toga da nije dobar primjer studentima, saopštili i da nijesu protivkandidatima predali rješenje o izboru dekana i brojne druge nepravilnosti, koje su uslijedile nakon izbora.

Bonus video: