“Vijesti” pisale, Agencija štancala rješenja

Od osnivanja, 75 funkcionera istupilo iz fotelja privatnih firmi.
2241 pregleda 1 komentar(a)
Za skoro četiri godine, 75 funkcionera istupilo iz privatnih kompanija: Rukovodstvo Agencije, Foto: Luka Zeković
Za skoro četiri godine, 75 funkcionera istupilo iz privatnih kompanija: Rukovodstvo Agencije, Foto: Luka Zeković

Od 20 javnih funkcionera koji su napustili fotelje u privatnim kompanijama u periodu od 2018. do polovine 2019. godine, Agencija za sprečavanje korupcije je u gotovo polovini ovih slučajeva postupke pokrenula nakon pisanja “Vijesti”.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da javni funkcioner ne može, između ostalog, biti izvršni direktor ili ovlašćeni zastupnik u privrednom društvu. Kada stupe na javnu funkciju, imaju 30 dana da napuste jednu od dvije pozicije.

Agencija je za nepune četiri godine rada, od početka rada 2016. do sada, donijela 75 odluka u ovoj oblasti.

Prema podacima Agencije, najčešće odbornici nisu napuštali privatne firme u zakonskom roku.

500 do 2.000 eura, po Zakonu o sprečavanju korupcije, iznosi novčana kazna za javnog funkcionera za kojeg se utvrdi da nije u zakonskom roku napustio jednu od funkcija

U dijelu koji se odnosi na period od januara 2018. do juna 2019, Agencija je donijela 20 odluka.

Među njima su i devet onih za koje su pisale “Vijesti”, a odnose se i na predstavnike vlasti i opozicije na državnom, odnosno lokalnom nivou a koji se nalaze na javnim funkcijama.

To su odbornici Crnogorske u Skupštini opštine Budva Pero Duletić i Anđela Ivanović, od kojih je on bio ovlašćeni zastupnik kompanije “NP-Teh”, a ona izvršna direktorica i ovlašćena zastupnica u “Smartconsultu”.

Na osnovu pisanja “Vijesti” poziciju izvršne direktorice “Svjetlost elmonta” napustila je odbornica Demokratske partije socijalista u SO Nikšić Đorđina Januković.

To isto je uradila i odbornica Demokrata u SO Mojkovac Tatjana Simić, koja je bila v.d. direktorica i ovlašćena zastupnica Veterinarske ustanove “Dr Vaso Đurović”.

Odbornik Demokraskog fronta u SO Kolašin Aleksandar Dožić morao je da ode sa pozicije ovlšćenog zastupnika “Ideje S”, odbornik Bošnjačke stranke u SO Bar Munib Ličina sa iste pozicije u “Meddisu”.

Odbornik Bošnjačke stranke u SO Rožaje Besim Kurbardović morao je da isptupi iz “Selena”, gdje je bio ovlašćeni zastupnik.

Predsjednik Odbora direktora podogirčkog “Vodovoda” Petar Živković istupio je sa mjesta ovlašćenog zastupnika “Kami arta”, a član Odbora direktora Monteputa Zahit Ličina sa iste pozicije u “Carlsonu”.

Bonus video: