"Vijesti" slave 15. rođendan

Gosti će na izložbi imati priliku da vide 15 odabranih naslovnica i 15 reporterskih slika, na kojima su istaknuti najznačajniji događaji od kada su nastale "Vijesti"
0 komentar(a)
Vijesti, jubilej, Foto: Vesko Belojević
Vijesti, jubilej, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 31.08.2012. 06:57h

Specijalnim izdanjem novina, multimedijalna izložbom u Umjetničkom paviljonu i koncertom u Crnogorskom narodnom pozorištu, "Vijesti" će večeras obilježiti 15 godina postojanja.

"Izložba će hronološki pokazati najrelevantnije događaje i ljude koji su kreirali stvarnost u posljednjih 15 godina u Crnoj Gori", kazala je grafička dizajnerka Irena Vuković, koja je, u saradnji sa najodgovornijim ljudima u "Vijestima", koncipirala događaj na kojem će se zvanice iz kluturnog, društvenog i političkog života susresti sa hronološki poređanim refleksijama crnogorske zbilje.

"Gosti će imati priliku da vide 15 odabranih naslovnica i 15 reporterskih slika, na kojima su istaknuti najznačajniji događaji od kada su nastale "Vijesti". Kroz odabir naslovnih strana i slika vidi se, osim onog što se dešavalo, i hrabrost i rizik koji su preuzimali zaposleni u "Vijestima" da bi čitaocima dočarali ono što se na prvi pogled i na, uslovno rečeno običnim mjestima, ne može vidjeti", kazala je Vuković.

"Vijesti" su za kratko vrijeme uspjele da obogate crnogorske domove za nekoliko miliona knjiga

"Knjiga je najsavršenije plod čovjekove mašte. One su sada ovdje da podsjete na to da su "Vijesti" za kratko vrijeme uspjele da obogate crnogorske domove za nekoliko miliona knjiga", rekla je ona.

Gosti "Vijesti" danas će se susresti i sa karikaturama Dušana Gađanskog, koje su bile i ostale ogledalo stvarnosti, kao i sa dokumentarnim filmom koji pokazuje ne samo kako nastaje novina na dnevnom planu, već i kako su nastajale i rasle "Vijesti".

"Sve ovo napravljeno je da bi se pokazalo koliko je posao ljudi u medijima kompleksan i društveno važan", pojasnila je Vuković.

Na koncertu povodom jubileja u CNP-u u 21 čas, kamerni trio Tritonus - violinista Milan Begić, pijanista Bojan Martinović i violončelista Igor Perazić - izvešće djela Rahmanjinova, Šostakoviča i Pjacole.

Bonus video: