Virusni laringitis polako jenjava

Gotovo 80 odsto pregledane djece u Herceg Novom imalo je simptome laringitisa, a slično je bilo i u Podgorici
113 pregleda 0 komentar(a)
ljekar, dom zdravlja, Foto: Zoran Đurić
ljekar, dom zdravlja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.10.2015. 15:18h

Pedijatri tvrde da broj djece sa simptomima virusnog laringitisa ukazuje na epidemiju.

Načelnica pedijatrijske službe u DZ Herceg Novi Dragana Knežević kazala je “Vijestima” da virus polako jenjava, ali da je u posljednjih petnestak dana gotovo 80 odsto pregledane djece imalo simptome laringitisa.

“Do kraja prošle sedmice bila je epidemija, djeca u ambulantama su kašljala i bila na inhalaciji”, rekla je ona, istakavši da pedijatri svakodnevno pregledaju od 40 do 50 djece.

Kneževićeva je rekla da je dvoje djece, koje je pregledala, upućeno u bolnicu sa teškim oblikom virusa.

Pojasnila je da su kod blažih oblika simptomi trajali nekoliko dana i da su djeca liječena uglavnom inhalacijama, bez antibiotika.

Iz Instituta za javno zdravlje “Vijestima” su saopštili da akutni laringitis, prema zakonu, ne pripada grupi zaraznih oboljenja koja se obavezno prijavljuju, ali da tokom godine prate obolijevanja od respiratornih infekcija.

“Uvidom u sistem praćenja ovih bolesti za sada nije registrovano značajno povećanje broja oboljelih od akutnog laringitisa u odnosu na prošlu godinu”, odgovoreno je “Vijestima”.

I u Podgorici je, međutim, veliki broj djece u vrtićima “pokupio” virus, koji se, kako pojašnjavaju ljekari, češće javlja u jesen. Izabrana pedijatrica u podgoričkom Domu zdravlja Paša Divanović kazala je da virusni laringitis češće pogađa mušku djecu i da je povećen broj mališana sa tom dijagnozom.

“Oko 15 odsto djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina obolijeva od laringitisa”, rekla je ona.

Divanovićeva tvrdi da su simptomi kašalj “poput laveža”, stridor (oštar zvuk visoke frenkvence), promuklost i otežano disanje, koji se obično pogoršavaju noću.

“Ostali simptomi uključuju povišenu temperaturu, rinitis (simptomi tipični za prehladu) i uvlačenje kože između rebara”, kazala je.

Inhaliranje u kupatilu punom pare

Divanovićeva tvrdi da oboljela djeca treba što više da miruju.

Preporučila je da dijete udiše vlažan vazduh u kupatilu koje se prethodno napari vrelom vodom, tako da se “ne vidi prst pred okom”. Potom, dijete na otvorenom prozoru treba nekoliko puta da da udahne hladniji vazduh.

Divanovićeva je naglasila da je najbolje imati inhalator, kako bi se terapija mogla sprovoditi i kući.

Ona je upozorila da je rijetka, ali i veoma opasna upala grkljana posljedica infekcije bakterijom Haemophilus influenzae, koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do “dramatičnog otoka”, zbog kojeg se dijete hitno upućuje na bolničko liječenje.

“Da ne bi došlo do infekcije potrebna je vakcinacija, a kod nas je vakcina daje već od trećeg mjeseca...”

Bonus video: