Više od 70 odsto pripadnika RAE populacije živi u veoma teškim uslovima

Procenat nezapošljenih Roma i Egipćana je, kako se navodi u istraživanju, kritično visok
213 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2013. 18:39h

Više od 70 odsto pripadnika romske i egipćanske zajednice živi u veoma teškim uslovima, dok svako drugo dijete školskog uzrasta ne ide u školu, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM). Istraživanje je pokazalo da Romi i Egipćani smatraju da žive veoma teško i da je pomoć koju dobijaju od države nedovoljna.

Istraživanje je od 7. do 15 juna rađeno u okviru projekta „Podrška socijalnoj zaštiti romske i egipćanske populacije“, a obuhvatilo je 701 ispitanika iz Podgorice, Berana i Nikšića.

Procenat nezapošljenih Roma i Egipćana je, kako se navodi u istraživanju, kritično visok, prihodi romskih domaćinstva su daleko ispod prosjeka a materijalni uslovi u kojima žive daleko su od svih standarda pristojnog življenja.

Prema riječima koordinatorke projekta Marije Vuksanović, na Zavodu za zapošljavanje nalazi se 90 odsto pripadnika romske i egipćanske populacije a stalni radni odnos ima pet odsto pripadnika te populacije.

„Istraživanje je pokazalo da je 71,2 odsto ispitanika izjavilo da živi veoma teško, a čak 91,4 odsto da je pomoć koju dobijaju od države veoma mala u odnosu na probleme sa kojima se suočavaju", kazala je ona.

Ona je ocijenila da ogroman dio populacije, 22 odsto, nema stalne prihode, a da 70 odsto ima najviše prihode do 500 eura. Sa druge strane, kada je u pitanju stanovanje, samo 30 odsto ispitanika ima sanitarni čvor i uredno vodosnabdijevanje.

TV Vijesti, Ananije Jovanović

Vuksanović je upozorila da je istraživanje pokazalo da visok stepen pripadnika romske i egipćanke populacije izjavilo da nema riješen pravni status.

"Socijalnu pomoć ne koristi 71,4 odsto ispitanika, a jednokratnu novčanu pomoć prima 11 odsto jedan put godišnje", navela je Vuksanović dodajući da, kada su u pitanju osobe sa invaliditetom, samo šest odsto ispitanika romske i egipćanske populacije prima pomoć.

Vuksanović je kazala da je trećina ispitanika izjavila da redovno ili povremeno dobija besplatne udžbenike i školski pribor.

„Kada su u pitanju narodne kuhinje, 97,7 odsto ispitanika nikad nijesu koristili besplatne obroke“, otkrila je ona.

Istraživanje je pokazalo da je svaki deseti pripadnik ove populacije obavljao privremene poslove na poziv opštine i Zavoda za zapošljavanje, a isti broj njih je bio rjeđe ili češće na nekom obliku stručnog usavršavanja.

Vuksanović je najavila spot o socijalnoj inkluziji Roma, koji će biti urađen u okviru projekta.

Galerija

Bonus video: