Više od tri miliona tona toksičnog materijala: Ministarstvo obećalo da će jalovište u Gradcu biti očišćeno do 2020.

Mještani tvrde da su se godinama žalili nadležnima u opštini i državi na probleme koje im stvara jalovište nekadašnjeg rudnika olova i cinka, ali da do sada niko ništa nije preduzeo da ih zaštiti od štetnog uticaja deponije
0 komentar(a)
Jalovište Gradac, Foto: Goran Malidžan
Jalovište Gradac, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 24.08.2018. 19:59h

Nekadašnja deponija jalovišta Rudnika Šuplja stijena u Gradcu kod Pljevalja biće sanirana 2020. godine, tvrde u Ministarstvu turizma i održivog razvoja.

Projekat po kojem će se raditi rekultivacija biće urađen tek sljedeće godine, a prema ranijim procjenama taj posao koštaće 6.042.500 eura.

U toku je sprovođenje detaljnih geoloških-geotehniških istraživanja terena za izradu Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo po procedurama Svjetske banke.

Sanacija jalovišta u Gradcu radiće se iz kredita Svjetske banke koji je odobren u novembru 2014. godine na iznos od 50 miliona eura. Riječ je o novcu za sanaciju više ekoloških crnih tačaka u Crnoj Gori.

U Ministarstvu kažu da očekuju da će radovi na sanaciji flotacijskog jalovišta u Gradcu, jednoj od najvećih deponija opasnog materijala u Crnoj Gori, početi u prvoj polovini 2019. i da će radovi biti završeni do maja 2020.

Mještani rudarsog naselja Gradac skeptični su po tom pitanju, s obzirom na to da su iz Vlade ranije više puta najavljivali realizaciju tog posla.

Još 2005. tadašnji ministar zaštite životne sredine i uređenja prostora Boro Vučinić najavljivao je izradu projektne dokumentacije za sanaciju jalovišta.

Mještani tvrde da su se godinama žalili nadležnima u opštini i državi na probleme koje im stvara jalovište nekadašnjeg rudnika olova i cinka, ali da do sada niko ništa nije preduzeo da ih zaštiti od štetnog uticaja deponije.

Jalovište se nalazi na svega stotinak metara od njihovih kuća, a za razliku od mojkovačkog koje je sanirano, i dalje ugrožava zdravlje mještana od kojih je većina penziju stekla radeći u jami Rudnika “Šuplja stijena”.

Nad Gradcom se u posljednje vrijeme sve češće nadvijaju ogromni gusti oblaci otrovne prašine koja, posebno u vrijeme jakih vjetrova, prekriva cijelo naselje.

Mještani tvrde da je situacija u nekadašnjem rudarskom naselju svakim danom sve gora.

“Dok je bilo lijepo vrijeme gušila nas je prašina sa jalovišta, od koje se nije vidjelo naselje. Kada počnu jesenje kiše, vodene bujice nose u Ćehotinu jalovinu, koja je vjerovatno otrovna i truje rijeku”.

Jalovište u Gradcu se nalazi u neposrednoj blizini rudarskog naselja i korišćeno je skoro pet decenija. Visine je 16 metara, zahvata površinu od 15 hektara na desnoj obali Ćehotine, a na njemu je više od tri miliona tona toksičnog materijala.

Bonus video: