Višnjić: Novska uprava omogućila monopol nad taksi prevozom

šnjić tvrdi da zbog opstrukcija iz novske Opšine trpi štetu, jer je u posao već uložio oko 200.000 eura
673 pregleda 16 komentar(a)
Aco Višnjić, Foto: Boris Pejović
Aco Višnjić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.12.2015. 20:26h

Nikšićanin Aco Višnjić, vlasnik “Maesto taksija” optužio je hercegnovsku lokalnu upravu da je omogućila tamošnjem preduzeću “D.A.J.M.I” monopol nad pružanjem taksi usluga.

Višnjić tvrdi da zbog opstrukcija iz novske Opšine trpi štetu, jer je u posao već uložio oko 200.000 eura.

Za “Vijesti” je pojasnio da je u oktobru, kada se u novskom Sekretarijatu za prostorno planiranje raspitivao za uslove pružanja taksi usluga u tom gradu, od čelnih ljudi je dobio “zeleno svjetlo” da preda zahtjev za izdavanje licence.

“Otišao sam u Sekretarijat za saobraćaj i pitao da li ima prostora da se otvori taksi udruženje. Čovjek koji je radio tamo pitao me koliko vozila, odgovorio sam 25 ili 30. Kazao mi je da mora provjeriti sa načelnikom, i da će mi javiti. Poslije par dana zvao me da dođem, i dao mi smjernice šta sve moram da uradim, prvenstveno da kupim vozila”, kazao je on.

Pojašnjava da je tada pozajmio 150.000 eura, i kupio 30 vozila.

Krajem oktobra Opština Herceg Novi izdala mu je licencu za jedno vozilo, i rješenje.

“Kada sam dobio tu licencu, tražio sam i za preostalih ostalih 29. Uplatio sam novac za takse, predao zahtjev. Nakon toga dobio sam napismeno što još treba da uradim - registrujem automobile, osiguram ih, odvezem na tehnički pregled, mjerenje, ugradnju brojila, određivanje tarife, a potom i da ih odvezem na Mašinski fakultet da ih kontrolišu, kako bi mi dali dozvolu za ispunjavanje posebnih uslova”, priča Višnjić.

Dodao je da ga je to koštalo dodatnih 50.000 eura, i da je sedinom novembra predao dopunu.

“Tada su nastali problemi. Vlasnik jedinog taksi udruženja u Herceg Novom D. R. saznao je, predao žalbu na moje rješenje i tražio da bude stranka u postupku i učestvuje u odlučivanju. To mu je omogućeno. To je isto kao da neko otvori prodavnicu, a onda kada krene neko drugi, nadležni pita ovog koji već posluje da li mu smeta”, rekao je Nikšićanin.

Višnjić pojašnjava da se D. R. tada pozvao na odluku koja je nezakonita, i koja nikada nije ušla u skupštinsku proceduru.

“Angažovao je advokaticu koja radi u kancelariji savjetnika predsjednice Opštine Herceg Novi. Pozvao se na to što je njemu i još jednom preduzetniku 2014. odbijen zahtjev za izdavanje licence, obrazlažući da je tada Opština odlučivala po predlogu organizovanja taksi prevoza koji je usvojen 2014. i po kom se broj taksi vozila ne može povećavati. Taj predlog je donio predsjednik opštine, ali nikada nije podnijet skupštini na razmatranje, i nakon prve sjednice SO postao je nevažeći. Kada im je to predočio moj advokat Zoran Piperović donijeli su novi predlog, kojim se broj taksi vozila ograničava na četiri vozila, na 1.000 stanovnika”, tvrdi Višnjić. Pojašanjava da je Opština nakon te rasprave, donijela novi Predlog o ograničavanju broja taksi vozila, koji će biti dat Skupštini na razmatranje.

“To su uradili kako bi me onemogućili da radim nakon 200.000 eur a uloženih u posao, i kako bi nastavili da pomažu D. R. da održi monopol . On je jedini koji u Herceg Novom ima udruženje, i diktira cijene, uslove, sve...”, rekao je Višnjić. “Vijesti” nijesu uspjele stupiti u kontakt sa D. R.

Kadić: Sve u skladu sa zakonom, nema monopola

Sekretar Sekretarijata za prostorno planiranje u Opštini Herceg Novi, Mladen Kadić, kazao je "Vijestima" da su sve odluke u predmetu Višnjić donijete zakonito.

On je odbacio Višnjićeve optužbe da lokalna uprava opstruira njegov biznis, i da su D. R. omogućili monopol nad taksi prevozom.

“Predmet se rješava u skladu sa pravnim propisima ove države. Trenutno je u službi glavnog administratora, kao drugostepeni koji to rješava. Kada bude završeno kod glavnog administratora opštine, nastaviće da se rješava", kazao je on.

Kadić tvrdi da je Raduloviću zakonito omogućeno da dobije svojstvo stranke u postupku odlučivanja o konkurenciji.

On tvrdi da ponovno predlaganje odluke o ograničenju broja taksi vozila, koje je planirano da se dostavi Skupštini na narednom zasjedanju, nema veze sa Višnjićevim zahtjevom.

Maslovarić: Broj taksi vozila ne može biti veći u gradu

Nakon što je D. R. odobreno da kao treće lice učestvuje u raspravi tokom koje je odlučivano o izdavanju licence Višnjiću, 20. novembra održana je usmena rasprava.

Zastupnik D. R., advokatica Branka Maslovarić kazala je da je logično da budu pozvani na raspravu kako bi se uopšte mogla donijeti zakonita odluka.

“Pravni interes mog vlastodavca ogleda se u Odluci koju je donio predsjednik opštine 6. maja 2014. godine u kojoj se navodi da broj taksi vozila na broj stanovnika Opštine Herceg Novi, ne može biti veći”, kazala je ona na raspravi.

Višnjićev zastupnik, advokat Zoran Piperović odgovorio je da se ta Odluka ne odnosi na tačan broj vozila koje dozvoljava, i da nema nikavih dodirnih tačaka sa zahtjevom za dobijanje licence.

Bonus video: