Visokogorci u pohodu na Lenjinov vrh

332 pregleda 1 komentar(a)
Lenjinov vrh
Lenjinov vrh
Ažurirano: 29.07.2015. 06:36h

Članovi planinarskog kluba „Visokogorci Crne Gore”, Milan Radović, Dušan Bošković, Ivan Femić, Boris Čelebić i dr Dragan Bulatović danas će započeti ekspediciju na Pamir čiji je cilj osvajanje Lenjinovog vrha u Kirgiziji, visokog 7.134 metra.

“Ekspedicija će trajati do 21. avgusta. Pamir je planinski vijenac koga čine planine Tijanšan, Karakorum, Kunlun i Hindukuš i dio je velikog planinskog masiva, Himalaja. Veći deo vijenca se nalazi u Tadžikistanu, dok manji delovi pripadaju Kirgistanu, Avganistanu, Kini i Pakistanu”, kazao je predsjednik kluba i vođa ekspedicije Dragan Bulatović.

On je istakao da je Lenjinov vrh veoma izazovan i zahtjevan dio Himalaja.

“Za ovaj izazov naporno i sistematski smo se pripremali u našim planinama posljednjih osam mjeseci. Smjer uspona biće takozvana Razdelnaja ruta, koja vodi preko sjeverozapadnog sedla. Dužina rute od baznog kampa do vrha je oko 30 kilometara, dok je visinska razlika skoro četiri hiljade metara”, kazao je Bulatović.

On je rekao da su glavne opasnosti glečerske pukotine, naročito između kampova C1 i C2, kao i niske temperature i jaki vjetrovi koji duvaju na velikim visinama.

Bonus video: