Visokoškolci podržavaju predlog poslanice SNP

Oni su u peticiji naveli da amandmani Jonice predviđaju da studenti imaju pravo da upišu sljedeću godinu studijskog programa ukoliko ostvare najmanje 36 ECTS kredita
4 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ekonomski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.07.2013. 15:25h

Studenti Univerziteta Crne Gore pokrenuli su peticiju kojom su podržali amandmane poslanice Socijalističke narodne partije Snežane Jonice na Zakon o visokom obrazovanju kojim traže jasna i jednaka pravila studiranja za sve.

Oni su u peticiji, koja je dostupna na sajtu http://www.peticije24.com, naveli da amandmani Jonice predviđaju da studenti imaju pravo da upišu sljedeću godinu studijskog programa ukoliko ostvare najmanje 36 ECTS kredita (obim studijskog programa).

Pored toga peticijom, koju je potpisalo oko 300 studenata, traže da se uvaži amandman da samofinansirajući visokoškolci koji ostvare 40 kredita u narednoj godini, imaju pravo da se finansiraju iz budžeta Crne Gore.

Jonica je na sjednici održanoj u petak kazala da se Bolonja primjenjuje različito od fakulteta do fakulteta, ali i od profesora do profesora

Oni traže i da se u avgustovskom roku mogu polagati kolokvijumi koje nijesu položili u prethodnim rokovima, kao i da tada mogu polagati najviše tri ispita iz predmeta koje nijesu prijavili na početku studijske godine.

Kako se navodi u peticiji, podržavaju i amandman kojim je predviđeno da studenti kojima nedostaje 24 ECTS kredita za završetak osnovnih studija mogu ostvariti pravo prijave na konkurs za upis na postdiplomske specijalističke akademske i primjenjene studije.

Jonica je na sjednici održanoj u petak kazala da se Bolonja primjenjuje različito od fakulteta do fakulteta, ali i od profesora do profesora. Ona je navela da je prenos kredita i novim zakonom ostavljan tako da svaki fakultet može sam da odlučuje o tome.

Jonica je kazala i da se mora definisati da li postoji avgustovski rok, a ne da se na kraju svake studijske godine na pojedinačnim fakultetima polemiše da li će biti organizovan ili ne.

Bonus video: