Vjernici poručili: DPS preuzeo odgovornost za sve što će se desiti

U peticiji koju su građani predali 8. maja, tražilo se da se zakaže posebna sjednica lokalnog parlamenta na kojoj bi se razmotrila situacija oko krstionice, odnosno da se čelnici Tivta u roku od 48 sati decidno izjasne u vezi namjere države da sruši taj objekat
1801 pregleda 0 komentar(a)
Krstionica, Foto: Siniša Luković
Krstionica, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.05.2019. 15:06h

Predstavnici vjernika koji već mjesec i po dana svakodnevno čuvaju od najavljenog rušenja malu krstionicu manastora Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta, saopštili su danas da smatraju da su čelnici DPS Tivta i koordinatori za Tivat ispred vrha te partije, preuzeli ličnu odgovornost za sva buduća dešavanja oko tog osjetljivog vjerskog i političkog pitanja.

Takva rekacija uslijedila je nakon što su gradonačelnik i predsjednik OO DPS Tivta Siniša Kusovac i predsjednik SO Ivan Novosel (DPS) ignorisali zahtev iz peticije koju su im građani predali 8. maja, da se zakaže posebna sjednica lokalnog parlamenta na kojoj bi se razmotrila situacija oko krstionice, odnosno da se čelnici Tivta u roku od 48 sati decidno izjasne u vezi namjere države da sruši taj objekat.

„S obzirom na činjenice da su odbornički klub i OO DPS Tivat ignorisali našu peticiju; da je predsjednik Oopštine Siniša Kusovac na konferenciji za medije u pilatovskom maniru podržao diskriminaciju i nasilje državnih organa u slučaju napada na crkvu-krstionicu na Miholjskoj Prevlaci i da je predsjednik SO Tivat Ivan Novosel učestvovao na skandaloznom predavanju režimu bliskog UBNOR-a gdje se promovisao šovinizam i fašizam, mi građani Tivta koji smo predali peticiju sa potpisima preko 200 Tivćana, zaključujemo da OO DPS, Siniša Kusovac, Ivan Novosel, Predrag Nenezić i Goran Jevrić u potpunosti podržavaju protivustavne akcije državnih organa, protivzakonito donošenje riješenja i selektivno sprovođenje zakona, zloupotrebu i protivzakonito djelovanje policije i diskriminaciju Srpspke pravoslavne crkve i pravoslavnog naroda Boke Kotoske, kao i eventualne slilne akcije u budulnosti. Time su preuzeli punu ličnu odgovornost za sva buduća dešavanja i posljedice istih. Od danas, za nas više neće biti nikave razlike između ovih lica i podgoričkih nalogodavaca nasilne akcije usmjerene prema nama. Naprotiv, podmuklu podršku nasilju i diskriminaciji smatraćemojoš većim zločinom", stoji u saopštenju koje su inicijatorI peticije danas dostavili medijima u Tivtu.

Mali objekat krstionice od 11 kvadrata podignut je na manastirskoj ponti sa zapadne strane Prevlake, a Crkva za njega uprkos traženju, nije od države prije toga dobila sve neophodne papire i saglasnosti. Građevinska inspekcija Ministarstva održivog razvija i turizma donijela je stoga riješenje o rušenju krstionice čije je izvršenje bilo zakazano za 2.april u 9 časova, ali ono nije sprovedeno u djelo nakon što je nekoliko sati ranije, propao pokušaj policije da velikim snagama sa kopna i mora, po noći zauzme krstionicu. Policija je od te namjere odustala jer se u i oko spornog objekta, sakupilo nekoliko stotina vjernika iz cijele Boke koji su namjeravali da brane krstionicu od rušenja. Od tada do danas traju neprekidna dežurstva vjernika i građana ne samo pravoslavne, već i drugih vjeroispovjesti na Prevlaci koji 24 sata dnevno čuvaju krstionicu za koju je ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović (DPS) u međuvremenu opet ponovio da će biti srušena.Inicijatori peticije danas su saopštili da je "napad na crkvu-krstionicu samo prvi korak u opakom planu obračuna režima sa SPC i pravoslavnim narodom Crne Gore“.

„Potvrdilo je to i predavanje UBNOR-a 9.maja u Tivtu kada je izvjesni (Slobodan) Simović u prisustvu Ivana Novosela, predsjendika So Tivat i Dragiše Ćosovića, aktiviste i bivšeg sekretara OO DPS, pozvao na uništenje SPC. Tom je prilikom SPC nazvao jednim od tri najveća problema Crne Gore, uz korupciju i nezaposlenost. Ivan Novosel je pozdravio njegov govor i nazvao ga veoma inspirativnim. Za Novosela, dakle, inspirativan je govor mržnje prema SPC i narodu kojem je nekada pripadao. Inspirativno mu je da se umjesto borbe protiv organizovanog kriminala, nepravde, urušavanja vladavine prava, kupovine glasova, pred učenicima promovišu raspirivanje nacionalnih tenzija, šovinizam i fašizam.“- zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: