Vjerovali ili ne: Policija mu oduzela kombi, slupala ga i naplatila osiguranje

Beranac Srđan Šćekić pokušava da dođe do pravde, ali je zalutao u lavirintu spornih odluka državnih organa
377 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2013. 19:18h

Berancu Srđanu Šćekiću, vlasniku kafe bara „Pjer“, crnogorska policija je zaplijenila tek kupljeni automobil pod izgovorom da je ukraden u Poljskoj, a zatim ga nesmetano vozila za svoje potrebe, slupala i na kraju još naplatila 10.000 eura od osiguranja.

Zvuči nejvjerovatno ali je potpuno istinito i potkrijepljeno svim materijalnim dokazima, dokumentima i fotografijama. Šćekić uzalud godinama vodi sudski spor za povraćaj auta i nadoknadu štete, a trenutno se u ovoj neobičnoj priči čeka konačna riječ Vrhovnog suda.

Kombi marke „seat alhambra“, sive metalik boje, Šćekić je uredno kupio u Beogradu 2005. godine za 17.000 eura. Kombi je bio sa austijskim tablicama, a on je, budući da pored crnogorskog posjeduje i hrvatsko državljanstvo, zadržao automobil na ime starog kupca i vozio ga po ovlašćenju sa stranim tablicama, radi lakšeg prelaza granica.

Tokom čitavog sudskog postupka koji Šćekić vodi pred domaćim sudovima od strane Uprave policije stižu pismena obavještenja da vozilo ne može da se vrati jer je navodno ukradeno u Poljskoj 15. juna 2005.

Srđanu kombi nije vraćen ni kada ga je Osnovni sud u Beranama oslobodio po ovoj optužbi, i kada se zvanično poslije toga obratio policiji zahtjevom da mu se automobil vrati.

"Budući da nijesam dobio nikakav odgovor, ja sam podnio tužbu Osnovnom sudu u Beranama protiv države Crne Gore, kojom sam tražio da mi se izvrši povraćaj vozila i nadoknada štete zbog činjenice da maltene novi auto već četiri godine nije bio u mom posjedu“, kaže Srđan.

Tokom tog sudskog postupka Srđan uspijeva da sazna da se njegov automobil nalazi kod Uprave policije, Područna jedinica Podgorica, te da ga koristi Posebna jedinica UP.

Na auto su u međuvremenu stavljene druge registarske oznake, PG – 139 – 646, a preko njega je sa svih strana velikim slovima ispisano policija. Kao dokaz stvarnog vlasništva na automobilu je ostalo ispisana i mala oznaka "Pierre", koju Srđan stavlja na svoje automobile.

On, nažalost, takođe saznaje, da je od strane Uprave policije „prilikom obavljanja redovnih zadataka“ njegov kombi polupan u saobraćajki na ulicama Podgorice i da se potpuno uništen nalazi na placu UP u tom gradu.

Osnovni sud u Beranama tri puta je usvojio tužbeni zahtjev Srđana Šćekića, ali je Viši sud u Bijelom Polju dva puta ukinuo takvu presudu, a treći put preinačio i odbio tužbu

Tokom čitavog sudskog postupka koji Šćekić vodi pred domaćim sudovima od strane Uprave policije stižu pismena obavještenja da vozilo ne može da se vrati jer je navodno ukradeno u Poljskoj 15. juna 2005. godine i da se vodi krivični postupak od strane policije iz Varšave. To obavještenje potpisuje tadašnji pomoćnik direktora UP Milan Tomić.

"Na moje uporno insistiranje da mi se dostave podaci o krađi, odnosno ko potražuje auto i zašto onda nije vraćen za Poljsku ako je stvarno ukraden, UP i dalje saopštava pismenim putem da za informacije mogu jedino da se obratim policiji Poljske. Nikada nije stiglo objašnjenje kako je vozilo nakon oduzimanja prevedeno i registrovano na Upravu policije ako je ukradeno, kako u pismenom obavještenju tvrdi pomoćnik direktora Milan Tomić pozivajući se na interpol“, priča Srđan.

Osnovni sud u Beranama tri puta je usvojio tužbeni zahtjev Srđana Šćekića, ali je Viši sud u Bijelom Polju dva puta ukinuo takvu presudu, a treći put preinačio i odbio tužbu.

"Obrazloženje Višeg suda je uvijek isto – da navodno nijesam dokazao da sam vlasnik vozila za koje tražim štetu, i ako je policija protiv mene prethodno vodila postupak. To im nije ništa značilo. Isti taj sud prelazi preko pismenih dokaza da je vozilo nezakonito oduzeto, da je nakon toga registrovano na Upravu policije, da je uništeno i da je naplaćena šteta. Zanimljivo je da Upravi policije nije trebao dokaz o vlasništvu ni prilikom registracije ni prilikom naplate štete. Očigledno je da Upravu policije niko nije smio ni da pita ništa u vezi sa tim“, kaže Srđan sa ogorčenjem.

On dodaje da, vjerujući u pravosuđe, do sada nije želio da se oglašava putem medija, odnosno da je vjerovao da će pravosudni organi ispraviti očiglednu nepravdu koja mu je učinjena.

Nakon odluke Višeg suda u Bijelom Polju shvatio je, međutim, da mora da ukaže na spregu državnih organa i ovakav postupak Uprave policije, iz domena rubrika "vjerovali ili ne".

Otimanje vozila ne uliva sigurnost

Šćekićev advokat Dušan Labudović smatra da je ovakvim postupanjem Višeg suda u Bijelom Polju „ozakonjeno potpuno nezakonito postupanje državnih organa“, zbog čega je Srđan prinuđen da pravdu traži pred Vrhovnim sudom.

"Otimanje vozila i pri tome ponašanje kakvo je ispoljeno od strane Uprave policije ne uliva sigurnost kod običnih građana, jer se radi o državnom organu koji bi po prirodi posla morao da štiti građane od ovakvih pojava. Nažalost, Viši sud, ne uvažavajući pravne razloge, svojim odlukama se stavio na stranu nezakonitog postupanja Uprave policije", kaže advokat Labudović.

Vuksanović naredio da se parkiraju

"Vijesti" su prije dvije godine opširno i u nastavcima pisale o slučajevima, kada su policijski šefovi nezakonito vozili automobile, uglavnom džipove, oduzete od građana.

Početkom 2012. godine službenici Uprave policije poslušali su naređenje tadašnjeg novopristiglog direktora Božidara Vuksanovića, tako da su na parkingu auto-centra u Zagoriču ostavili automobile, koje su nezakonito godinama koristili u službi.

“Vijestima” je tada u policiji rečeno da je na parkingu policije u Zagoriču u januaru 2012. parkirano oko 40 automobila koji su po raznim osnovama oduzimani od crnogorskih građana.

Riječ je bila o automobilima koji su ukradeni, skinuti sa osiguranja ili su bili predmet nekog krivičnog djela, a potom su bez zakonskih okvira korišćeni u policijskom radu iako nijesu bili državna imovina.

Galerija

Bonus video: