Vještački snijeg za produžavanje sezone

Najveći dio planiranih ulaganja u razvojne projekte na području opštine Kolašin odnosi se na valorizaciju potencijala Bjelasice
4906 pregleda 0 komentar(a)
Panorama skijališta Kolašin 1600, Foto: Dragana Šćepanović
Panorama skijališta Kolašin 1600, Foto: Dragana Šćepanović

Na području opštine Kolašin ove godine planirana su višemilionska ulaganja u razvojne projekte, tvrde iz Uprave javnih radova (UJR), preko koje će se realizovati ti projekti.

Kapitalnim budžetom je opredijeljeno skoro četiri miliona eura, a dodatna sredstva, u zavisnosti od dinamike realizacije projekata, biće na raspolaganju i iz kreditnih aranžmana.

Najveći dio ulaganja odnosi se na valorizaciju potencijala Bjelasice.

“U namjeri da taj lokalitet bude konkurentan najvećim centrima u regionu, UJR je potpisala ugovore o projektovanju i izgradnji još jedne šestosjedne žičare i ski staza koje će povezati centre Kolašin 1450 i Kolašin 1600, ukupne vrijednosti 10,8 miliona eura. Žičara i ski staze su trenutno u fazi pripreme tehničke dokumentacije, a radovi će početi nakon konačne saglasnosti revidenta projekta”, saopštili su iz UJR.

Proteklih mjeseci, podsjećaju, rađeno je i na podizanju potpornih zidova i modernizaciji puta između dva planinska centra, “čime je u značajnoj mjeri podignut nivo bezbjednosti saobraćaja”. Taj posao realizovan je u dvije faze, a ukupna vrijednost iznosila je oko 900.000 eura.

Kada je riječ o saobraćaju, UJR nedavno je objavila postupak javne nabavke za projektovanje i izgradnju višeetažne garaže, kao i za uređenje terena, procijenjene vrijednosti 10 miliona eura.

“Sistem vještačkog osnježavanja planinskih centara takođe je prepoznat kao neophodnost, u želji da se zimska turistička sezona produži. S obzirom na to da je ova tema proteklih dana u javnosti bila prilično eksploatisana, poručujemo da ćemo u narednom periodu, u saradnji sa preduzećem Skijališta Crne Gore, razmotriti najbolja moguća rješenja, kako bi se što prije krenulo u realizaciju”, kažu u Upravi.

Pored turizma, kako navode, Vlada će ove godine znatna sredstva investirati i u unapređenje lokalne saobraćajne i komunalne infrastrukture na teritoriji Kolašina. Tako je za rekonstrukciju dijela pruge sa tunelima na dionici Kos - Trebešica opredijeljeno 1,8 miliona eura, a planiran je i dalji rad na planiranju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže“, najavljuju iz Uprave.

Na osnovu ugovora koji su UJR i Opština Kolašin potpisali prije nekoliko dana, obezbijeđeno je 300 hiljada eura za projekte izgradnje, rekonstrukcije i adaptacije lokalnih puteva i gradskih saobraćajnica, za koje će kompletnu tendersku proceduru projektovanja i izvođenja radova sprovesti lokalna uprava.D.Š.

Garaža će biti predata na korišćenje Skijalištima Crne Gore

Iz Uprave javnih radova tvrde da će višeetažni parking na Bjelasici služiti isključivo javnom interesu, a ne privatnim privrednim subjektima.

Kao i ostali projekti, navode iz Uprave, i taj je usmjeren “isključivo na razvoj turističke ponude države i otvaranje novih radnih mjesta”. Nema, kažu, zakonske i bilo koje druge mogućnosti da državni projekti posluže u bilo čije privatne svrhe.

“Što se konkretno tiče etažne garaže za posjetioce centra Kolašin 1600, za koju je u toku postupak javne nabavke za projektovanje i izvođenje radova, ona će po završetku izgradnje biti predata na korišćenje državnom preduzeću Skijališta Crne Gore, kao kranjem korisniku. Realizacijom ovog projekta biće riješeno trenutno izraženo pitanje nedostatka parking prostora za posjetioce planinskog centra Kolašin 1600, imajući u vidu da otvoreni parking pored restorana „Troglava“ često nije dovoljan za potrebe velikog broja skijaša iz svih gradova Crne Gore i okruženja”, navode iz Uprave.

Od izabranog projektanta i izvođača radova očekuje se da novi objekat prilagodi lokaciji, kako u dijelu tehničko-građevinskih rješenja, tako i uklapanju njegove arhitekture u prirodni ambijent.

Bonus video: