Vjetar rasplamsao nova tri požara: Vatrogasci odbranili kuću u Gornjim Krašićima

Bez koordinisane akcije mnogo moćnijih protivpožarnih aviona nego što su dva crnogorska „air tractora“ koje Direktorat za vanredne situacije MUP-a ovih dana šalje da bez većeg efekta, pomalo prosipaju vodu na niz požarišta u cijeloj državi, vatra koja skoro mjesec dana gori na Luštici i u Krtolima, neće se moći ugasiti
3 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2017. 18:09h

Jak maestral opet je poslijepodne razbuktao tri požara na teritoriji opštine Tivat – na Toplišu, iznad Gošića i iznad Gornjih Krašića.

Sve ekipe Slžbe zaštite i spašavanja Opštine Tivat (SZS) i Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića su na terenu i pokušavaju da kontrolišu vatru koja gori na nepristupačnom terenu što se efikasno moće gasiti samo iz vazduha.

Iako im je prije dva sata obećana pomoć protivpožarnih aviona MUP-a, „air tractori“ ili „dromader“ nisu se pojavili nad požarištem do sutona, što znači da će i predstojeća noć biti naporna za vatrogasce na terenu.

Oni su danas, prema riječima komandira SZS Tivat Zorana Barbića od vatre odbranili kuću familije Petrović u zaseoku Gornji Krašići kome se požar najviše primakao.

Uprkos svim naporima gasilaca koji su preduzimani proteklih dana u krčenju kilometara i kilometara novih puteva kroz gustu makiju i probijanja po nepristupačnom terenu kako bi se razvukla vatrogasna crijeva, te par stotina tona vode koje su tako iz cisterni ispumpane na požarišta, efekti tih aktivnosti nisu dovoljni.

Vatra naime, nastavlja da tinja u korenima biljaka čiji je nadzemni dio ugašen, te ponovno bukne čim počne jači vjetar, koji onda lako prenosi vatru i na nekoliko desetina metara udaljen prostor.

Bez koordinisane akcije mnogo moćnijih protivpožarnih aviona nego što su dva crnogorska „air tractora“ koje Direktorat za vanredne situacije MUP-a ovih dana šalje da bez većeg efekta, pomalo prosipaju vodu na niz požarišta u cijeloj državi, vatra koja skoro mjesec dana gori na Luštici i u Krtolima, neće se moći ugasiti.

Bar ne do prve obilnije kiše koju meteorolozi ne predviđaju u skorije vrijeme, ili makar do ponovnog dolaska „kanadera“ iz inostranstva koji su, u poćarima prije petnaestak dana na Luštici, bili daleko najučinkovitija međunarodna pomoć.

Galerija

Bonus video: