Vjetar u leđa seoskim domaćinstvima iz Kolašina i Mojkovca

Prema riječima, koordinatora projekta Milovan Vlahović, kroz projektom je planirana podrška za više od 15 gazdinstava sa teritorija opština Kolašin i Mojkovac
7803 pregleda 2 komentar(a)
Specijalitet Kolašina i Mojkovca: Lisnati sir, Foto: Dragana Šćepanović, Dragana Šćepanović
Specijalitet Kolašina i Mojkovca: Lisnati sir, Foto: Dragana Šćepanović, Dragana Šćepanović

Kraljevine Norveške i UNOPS-a podržaće sa 41.100 eura projekat „Standardizacija poljoprivrednih proizvoda u ruralnim oblastima“, koji je kandidovala NVO Klasterske incijativa, u saradnji Udruženjem proizvođača kolašinskog lisnatog sira.

Cilj projekta je obezbjeđivanje neophodne i vrijedne opreme za seoska domaćinstva, koja se bave preradom mlijeka i proizvodnjom kolašinskog lisnatog sira na svojim gazdinstvima.

Prema riječima, koordinatora projekta Milovan Vlahović, kroz projektom je planirana podrška za više od 15 gazdinstava sa teritorija opština Kolašin i Mojkovac. Biće im obezbijeđena konkretna pomoć u opremi koja je potrebna u procesu proizvodnje kolašinskog lisnatog sira. Taj proizvod, podsjećaju iz NVO Klasterska incijativa, nedavno je dobio i zaštitu oznake porijekla i koji je sedmi po redu brendirani proizvod u Crnoj Gori.

„Kroz realizaciju projekta planirana je i detaljna analiza tržišta i smjernice i uputstva za dalji plasman i prodaju ovog proizvod, što će u mnogome olakšati primarni posao poljoprivrednim proizvođačima, a to je isključivo proizvodnja. To velika podrška i vjetar u leđa, koji dolazi u pravom trenutku za proizvođače sa teritorija opština Kolašin i Mojkovac da dobiju potpuno novu opremu koja će podići kvalitet i pojednostaviti stroge procedure u procesu proizvodnje kolašinskog lisnatog sira.“ - kaže Balša Cvetković iz NVO Klasterska incijativa.

Kroz projekat "Norveška za vas – Crna Gora”, Kraljevina Norveška je u saradnji sa UNOPS-om izdvojila više od 240.000 dolara za projekte unaprijeđenja poslovanja koji će doprinijeti povećanju održivosti i konkurentnosti malih biznisa i otvaranju novih radnih mjesta u 16 opštinaobuhvaćenih projektom.

Bonus video: