Vježba naučnika iz Kalifornije, zemljotres samo na internetu

Uznemireni građani Podgorice, ne shvatajući da je riječ o vježbi na internetu, pripremali su se za razorni zemljotres i cunami.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2011. 18:31h

Naučnici Centra za istraživanje državnog univerziteta u San Dijegu iz Kalifornije, u internet vježbi “X24 Evropa”, predviđaju scenario, prema kome će zamišljeni zemljotres, a nakon njega i cunami, pogoditi, oko četiri ujutro, Crnu Goru, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Kosovo.

Uznemireni građani Podgorice, ne shvatajući da je riječ o vježbi na internetu, pripremali su se za razorni zemljotres i cunami, koji se neće dogoditi.

Ovo je samo vježba

Portparol kalifornijskog Univerziteta Džej Bart, kazao je “Vijestima” da je je Crna Gora izabana kao zamišljeno mjesto virtuelnog, onlajn odgovora na prirodnu katastrofu, na način koji bi se mogao primijeniti na ogroman broj drugih zemalja svijeta koje imaju obalu, izlaze na more ili okean, i imaju istoriju zemljotresa na svojoj teritoriji.

“U tom smislu, u septembru 2010. godine, Centar za istraživanja državnog univerziteta u San Dijegu, prema sličnim kriterijumima, za virtuelno mjesto vježbe odabrao je obalu južne Kalifornije u SAD. U “x24 SoCalonlajn” vježbi učestvovalo je tada 12.500 ljudi iz 79 država i 90 američkih vladinih i nevladinih organizacija i javnih/privatnih partnera u zajedničkom virtuelnom odgovoru na zamišljenu prirodnu katastrofu”, rekao je Bart.

On je naglasio da je to bio prvi onlajn poduhvat takve vrste koji je potvrdio značaj i moć društvenih medija i korišćenja resursa internet zajednice tokom operacija ublažavanja posljedica eventualnih prirodnih katastrofa.

Na sajtu vježbe http://x24.eushare.org opisane su navodne katastrofe koje će zadesiti područje Balkana, a svrha istraživanja je mjerenje moći društvenih medija i korišćenja resursa internet zajednice tokom operacija ublažavanja posljedica katastrofa. Scenarijom su predviđena dešavanja 180 dana nakon zemljotresa jačine 7,3 Rihtera, kao i razornog cunamia.

Registracije preko FB, mejla, sms-a...

Na sajtu Centra za istraživanje naučnici su predstavljali projekat, njegove tehničke karakteristike, načine prijave i registraciju kao i dijeljenje informacija.

“Vijesti” su ranije objavile program internet vježbe koja simulira odgovor društva na određene prirodne katastrofe. Prema scenariju, zemljotres velike jačine pogodiće jutros Crnu Goru, nakon njega će uslijediti cunami.

Zainteresovani građani i državne službe mogu da se registruju i na taj način dijele informacije o navodnim dešavanjima i situacijama na mjestima u kojima su se zatekli. Učešće je moguće preko društvenih mreža Tviter i Fejsbuk, putem mejla ili SMS-a.

Galerija

Bonus video: