Vlada bez tendera naručila ljekove, hitna bila i vijagra

Na spisku za nabavku su i ljekovi za razne oblike srčanih oboljenja, vitanimi, antibiotici, dijetetski proizvodi, ali i ljekovi za maligna oboljenja i sedativi
74 pregleda 0 komentar(a)
Ljekovi, Foto: Arhiva Vijesti
Ljekovi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.02.2012. 09:17h

Iako su neposedno uoči proglašenja vanrednog stanja, a zatim i prije par dana iz Vlade ponovili da ljekova ima dovoljno, ispostavilo se da ta informacija ipak nije tačna.

Samo sedam dana nakon proglašenja vanrednog stanja, premijer Igor Lukšić donio je Naredbu za hitnu nabavku ljekova po specifikaciji Operativnog štaba za vanredne situacije.

Zadužio je Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje da realizuju nabavku. Naravno, posao je, zbog vanrednog stanja, obavljen bez javnog tendera.

Prema listi ljekova koji će se nabaviti u hitnom postupku, u koju su “Vijesti” imale uvid, riječ je nabavci za koju će se iz budžeta izdvojiti više od 3,1 milion eura.

Na spisku za nabavku, između ostalog, su ljekovi za razne oblike srčanih oboljenja, vitanimi, antibiotici, dijetetski proizvodi, ali i ljekovi za maligna oboljenja i sedativi.

Ranije su Ministarstvo zdravlja i Javna apotekarska ustanova “Montefarm” saopštili da je nestašica ljekova uslovljena “kašnjenjem sa tenderskom procedurom”, pa je Vlada u okviru mjera u vanrednom stanju doskočila problemu i dozvolla da se ljekovi nabave bez tendera.

“Vijesti” nijesu mogle da dobiju odgovor iz Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje u kakvoj je vezi vanredno stanje i nabavka ljekova široke upotrebe, čija je potrošnja konstantna bez obzira na vremenske uslove.

Bez odgovora je ostalo pitanje zašto ljekovi koji se izdaju na recept nijesu nabavljeni u redovnoj proceduri, a ne koristeći vanredne okolnosti i skraćeni postupak nabavke, ako je nestašica pristuna i prije uvođenja vanrednog stanja.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: