Vlada će kontrolisati finansije RTCG

Član ugovora oko koga se menadžment i Savjet sporio sa Vladom propisuje da će kabinet Duška Markovića pratiti implementaciju ugovora izmijenjen je, pa ona može pratiti samo ostvarenje finansijskih, ali ne i programskih obaveza
2 komentar(a)
Vladimir Pavićević, Foto: Luka Zeković
Vladimir Pavićević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.03.2018. 20:25h

Savjet Radio-televizije Crne Gore usvojio je juče predlog ugovora o pružanju usluga između Javnog servisa i Vlade CG.

Član ugovora oko koga se menadžment i Savjet sporio sa Vladom propisuje da će kabinet Duška Markovića pratiti implementaciju ugovora izmijenjen je, pa ona može pratiti samo ostvarenje finansijskih, ali ne i programskih obaveza.

Protiv takvog predloga bio je član Savjeta Milan Radović, koji smatra da se i time krši Zakon o nacionalnom javnom emiteru.

Član 22 tog zakona propisuje da je isključivo Savjet nadležan za kontrolu implementacije ugovora, pa bi se ovim članom, smatra, ugrozila nezavisnost Javnog servisa.

Predsjednik Savjeta Vladimir Pavićević nije se javljao na telefon, a za portal RTCG je rekao:

“Član sedam jeste problematičan, jer u tom predlogu stoji da je Vlada ta koja će pratiti realizaciju finansijskih i programskih obaveza iz tog ugovora, što je po Zakonu o nacionalnom javnom emiteru isključiva nadležnost Savjeta”.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović zamjerio je prije dva dana menadžmentu i Savjetu RTCG što im više od mjesec dana nijesu dostavili mišljenje na predlog ugovora o pružanju javnih usluga između Vlade i Javnog servisa.

Ugovor između RTCG i Vlade osnov je za usvajanje programskih načela menadžmenta RTCG.

Kada je riječ o programsko-produkcionim planovima televizije i portala, za koje je potrebna apsolutna većina članova Savjeta (njih pet) i dalje nijesu usvojeni.

Za predloge su glasali Radović, Pavićević, Perko Vukotić i Igor Tomić, a protiv su bili Mimo Drašković, Slobodan Pajović i Ivan Jovetić. Potpredsjednica Savjeta Dragana Tripković nije se izjasnila već je tražila da se planovi ponovo vrate na raspravu.

Milan Radović, ocijenio je da je proces usvajanja ugovora Javnog servisa i Vlade usporila izvršna vlast, jer upravo iz Vlade postoje opstrukcije.

Radović kaže da se niko iz resornog Ministarstva nije oglašavao, kada su bili ugroženi nezavisnost i dignitet Javnog servisa.

"Ministar bi u svom resoru trebalo da traži odgovornost, jer su upravo zbog činjenja i nečinjenja u prethodnom periodu narušeni ne samo rad Savjeta, nego i ukupan dignitet i nezavisnost i Savjeta i Javnog servisa, nijesam primijetio dizanje glasa od strane ministarstva za očuvanje nezavisnosti Javnog servisa”, poručio je Radović u izjavi za Portal RTCG.

Bonus video: