Vlada će sarađivati na poboljšanju položaja Roma i Egipćana

"U cilju unaprjeđenja njihovog položaja, Memorandum akcentuje unaprjeđenje saradnje zasnovane na principima partnerstva, transparentnosti i odgovornosti, posebno u oblasti zaštite od nasilja i spječavanja ugovorenih, ranih brakova, kao i većem učešće pripadnica ove populacije u političkom i javnom životu“, pojasnili su iz Ministarstva
0 komentar(a)
Fana Delija, Foto: Screenshot (YouTube)
Fana Delija, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 01.12.2014. 14:35h

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Centar za romske inicijative (CRI) potpisali su danas Memoranduma o saradnji, u cilju realizacije aktivnosti iz Akcionog plana za sprovođenje Strategije za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori do 2016. godine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Memorandum su potpisali ministar Suad Numanović i izvršna koordinatorka CRI, Fana Delija.

Iz Ministarstva su saopštili da je sve izraženija potreba u društvu da se uspostave standardi po kojima su svi ljudi ravnopravni, bez obzira na lična svojstva.

„Ljudska prava danas su osnovno ustavno opredjeljenje svih demokratskih društava“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su Romkinje i Egipćanke prepoznate po višestrukoj diskriminaciji.

"U cilju unaprjeđenja njihovog položaja, Memorandum akcentuje unaprjeđenje saradnje zasnovane na principima partnerstva, transparentnosti i odgovornosti, posebno u oblasti zaštite od nasilja i spječavanja ugovorenih, ranih brakova, kao i većem učešće pripadnica ove populacije u političkom i javnom životu“, pojasnili su iz Ministarstva.

Iz tog resora su kazali da sprovode konkretne mjere ka većoj otvorenosti i demokratskom pristupu poštovanja, veoma važnog načela jednakosti i ravnopravnosti.

„Jednakost pred zakonom od suštinske je važnosti za zaštitu svih građana Crne Gore“, poručili su iz Ministarstva.

Prema njhovim riječima, aktivnosti su usmjerene ka postizanju nulte tolerancije prema diskriminaciji.

"Odnosno, ka unaprjeđenju položaja svih društvenih, naročito marginalizovanih grupa, koje su visoko na agendi aktivnosti i odgovornosti Ministarstva", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: