Vlada crta Janevskom i Mariću kompleks iznad Kamenova

Vlada prihvatila zahtjev kompanije koju je osnovao poznati makedonski biznismen i estradni menadžer
5446 pregleda 1 komentar(a)
Uskoro urbanizovanje atraktivnog zemlljišta iznad Kamenova, Foto: Vuk Lajović
Uskoro urbanizovanje atraktivnog zemlljišta iznad Kamenova, Foto: Vuk Lajović

Vlada Crne Gore je prihvatila zahtjev budvanske kompanije “Budva Capital Investment”, koju zastupa estradni menadžer Radomir Raka Marić i donijela odluku da urbanizuje njihov atraktivni zemljišni kompleks od 21 hiljadu kvadrata iznad Jadranske magistrale u zaleđu plaže Kamenovo.

Odluku o izradi Detaljnog urbanističkg plana (DUP) za lokaciju Kamenovo, potpisao je premijer Duško Marković.

“Cilj izrade DUP-a za lokaciju Kamenovo je da se ponude planska rješenja kojim bi se stvorili preduslovi za realizaciju luksuznih turističkih sadržaja koji će obezbijediti viskokvalitetnu valorizaciju prostora. Krajnji cilj je izgradnja turističkog kompleksa koji će imati arhitektonsku specifičnost, ekskluzivnost i autentičnu ponudu, kao i drugih sadržaja i površina uz zaštitu postojećeg zelenila i svih prirodnih resursa na ovom prostoru i shodno razvojnim potrebama stvore planski preduslovi za razvoj turizma, suzbijanje nekontrolisanog širenja naselja, čuvanja identiteta naselja, poboljšanja sadržaja društvenog standarda komunalne infrastrukture“, navodi se u odluci Vlade u koju su “Vijesti” imale uvid.

Navodi se da je inicijativu za izradu planskog dokumenta podnio “Budva Capital Investment”, na osnovu koje je postupak pokrenulo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Budvansku firmu je daleke 2007, kada je kupio zemljišni kompleks iznad magistrale od mještana, osnovao poznati makedonski biznismen Svetozar Janevski.

Janevski je predsjednik Upravnog odbora vinarije “Tikveš”, a pažnju javnosti je prije nekoliko godina privukao kada je zakupio Beogradsku industriju piva.

Kako stoji u bazi CRPS, već 2008. kao osnivač firme upisuje se holandska kompanija “Rothbury Comunication International BV”, dok Janevski ostaje izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik.

Od maja 2009, u firmu ulazi estradni menadžer Radomir Raka Marić, koji u to vrijeme u Budvi, organizuje muzičke spektalke - koncerte „Roling stonsa“ i svjetske pop zvijezde Madone na Jazu, a na čijem je angažmanu tada insistirao Svetozar Marović, koji je bio u organizacionom odboru.

Od kraja 2011. Marić je u firmi postao i izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik, Janevskog formalno nema više, a misteriozna holandska kompanija ostaje upisana kao osnivač.

Kompanija je još prije deceniju bila odlučna da će izgraditi luksuzni apartmaski kompleks, pa je tako i promovisan projekat “Harmony Condominiums Montenegro”, kompleks koji je trebao da bude izgrađen na njihovoj parceli.

Urađen je bio projekat, a na jednom od sajtova bila je pokrenuta i prodaja apartmana potencijalnim kupcima.

Međutim, planski dokument koji je trebalo da pokrije ovu parcelu i time omogući izgradnju, Opština Budva nije donijela.

Područje Kamenova je trenutno jedno od najatraktivnijih, jer se u zaleđu same plaže počeo graditi hotelsko-rezidencijalni kompleks, gradnja treba da počne i na mjestu nekadašnjeg kosovskog naselja, čim se riješe imovinski odnosi, dok je iznad same magistrale, već niklo cijelo naselje.

Marićevu pozajmicu istražuje tužilaštvo

Marić već godinama vodi sudski spor sa Opštinom kako bi dokazao da je pozajmio 700 hiljada lokalnoj upravi, koje mu ona nikad nije vratila. I dok se postupak vodio pred kotorskim sudom, odlukom sudije, spisi predmeta su proslijeđeni osnovnom tužilaštvu koje ih je preusmjerilo na Specijalno državno tužilaštvo.

Tužioci sada ispituju na koji način je poznati estradni menadžer platio prije deset godina 700 hiljada eura Crnogorskoj komeracijalnoj banci da bi izmrio dio kredita Opštine Budva, te zbog čega se lokalana uprava kreditno zadužila na čak 2,8 miliona eura kod ove banke, kako bi zatvorila kredit nepoznate firme Lark business iz Urugvaja, kolegama u Specijalnom tužilaštvu.

Marić je pokrenuo postupakpred kotorskim sudom utuživši Opštinu Budva i CKB da mu vrate novac kojim je, navodno, izmirio kreditni dug metrpole turizma prema toj banci.

Marić je u aprilu 2008, u tri navrata, stoji u spisima predmeta u koje su Vijesti“ imale uvid, uplatio 700.000 eura CKB-u, koje je banka preusmjerila tako što je 633.386,78 eura otišlo na izmirivanje kredita Opštine. Sa 66. 613,22 eura zatvoren je kredit izvjesnog D. D.

Bonus video: