Vlada ćuti kako će platiti brodove

Fali para za prvu ratu kredita od ukupno 57 miliona dolara, uzetog kod “Exim banke”
20 komentar(a)
Brod, Kotor, Foto: Siniša Luković
Brod, Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 26.06.2015. 19:58h

Finansijske teškoće sa kojima se suočava državna Crnogorska plovidba (CP) ostale su juče među četiri zida Vlade.

Javnost je ostala uskraćena za informaciju kako će CP vraćati kredit kineskoj “Exim banci” za izgradnju dva broda, nakon što je Vlada odlučila da stavi oznaku “interno“ na tačku dnevnog reda “Predlog za rješavanje problema nedostajućih sredstava za otplatu dijela prve rate kredita...”.

Državna brodarska kompanija kredit je uzela 2008. za gradnju brodova “Kotor” i “Dvadeset prvi maj”. Kredit od 57 miliona dolara uzet je na rok otplate od 15 godina, sa godišnjom kamatnom stopom od tri odsto i pet godina grejs-perioda.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je u izvještaju za 2014. navelo da je jedan od prioriteta te kompanije za ovu godinu “iznalaženje načina za reprogramiranje obaveza prema 'Exim banci'”, pogotovo zbog toga što je jedinu garanciju za kredit dala Vlada.

Od izlaska iz brodogradilišta u Šangaju, u januaru i septembru 2012. godine, brodovi su dati u “najam na određeno vrijeme” kompaniji “Cea Pioneer”, koja je prvo plaćala 9.500, a poslije 6.000 dolara dnevno po brodu. Time je i podmirivala sve operativne troškove broda, osim plata posade.

Brod “Kotor” je, međutim, u februaru ove godine “izašao” iz najma, a budući da su prilike na svjetskom tržištu sada još lošije nego 2012. godine, izvjesno je da je sa unajmiteljem sklopljen novi ugovor, pod nepovoljnijim finansijskim uslovima.

Iz menadžmenta CP nikada nisu javno saopštili cijenu novog najma, a situacija je dodatno komplikovana i time što uskoro ističe i najam broda “Dvadeset prvi maj”.

Gubitak 4,4 miliona za 3 mjeseca 2015.

Prema podacima sa sajta Komisije za hartije od vrijednosti, CP je prvo tromjesečje ove godine završila sa gubitkom od čak 4,41 milion eura. Prihodi kompanije iznosili su 1,39 miliona eura, rashodi 1,08 miliona, ali je stanje znatno usloženo “finansijskim rashodima” od čak 4,8 miliona eura koji se odnose prvenstveno na vraćanje kredita Kinezima. CP je prošlu godinu završila sa gubitkom od 4,92 miliona eura, dok je 2013. zabilježila dobit od 285,99 hiljada eura. Prošlogodišnji gubitak iz Ministarstva pomorstva pravdali su prvenstveno “negativnim kursnim razlika po kreditu 'Exim banke'“ i naveli da je kompanija lani uredno servisirala svoje obaveze prema Kinezima.

Bonus video: