Vlada dala saglasnost za višemilionske radove u Luštici

Vlada dala saglasnost Opštini za gradnju više od 10 miliona vrijedne saobraćajnice za budući turistički kompleks...
58 pregleda 6 komentar(a)
Luštica bay, Foto: Luštica Development
Luštica bay, Foto: Luštica Development
Ažurirano: 25.04.2016. 09:47h

Vlada je dala formalnu saglasnost Opštini Tivat za gradnju više od 10 miliona vrijedne saobraćajnice za budući turistički kompleks Luštica.

Opština je dobila saglasnost za "izvođenje pripremnih radova većeg obima za izgradnju objekata od opšteg interesa".

Više od milijardu eura vrijedan kompleks, na skoro sedam miliona kvadrata zemlje, na tivatskom dijelu poluostrva Luštica, gradi “Luštica Development“, kćerka-firma kompanije "Orascom" egipatsko-švajcarskog biznismena Samiha Savirisa.

Shodno ugovoru o zakupu zemljišta i investiranju u gradnju, koji su 2009. potpisali Saviris, premijer Milo Đukanović i bivši gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš, Opština je dužna i da izgradi glavnu drumsku saobraćajnicu kroz cijeli kompleks.

Riječ je o cesti koja će, preko Grabovca i zaleđa zaliva Trašte, povezati Solila i administrativnu granicu između opština Tivat i Herceg Novi na Luštici iznad Oblatne.

Izgradnja saobraćajnice koštaće preko 10 miliona eura, a najvećim dijelom platiće je poreski obveznici, prvenstveno Tivćani.

Opština je već izdvojila oko dva miliona eura za eksproprijaciju privatne imovine na trasi saobraćajnice.

Nova cesta, sa dvije kolovozne trake, dugačka je 8,8 kilometara. Imaće obostrane pješačke i biciklističke staze, rasvjetu, a na njoj su planirana i tri kružna toka...

Vlada je krajem prošle godine prenijela Opštini Tivat tri milona eura iz budžeta za početak gradnje novog puta.

Uz već potrošena dva miliona za eksproprijaciju, Tivćani će, samo za završetak prve faze koji podrazumijeva gradnju 4,8 kilometara puta i dva kružna toka, morati da iz gradske kase izdvoje još skoro četiri miliona eura.

Finansijska konstrukcija za drugu fazu saobraćajnice još nije zatvorena.

Bonus video: