Vlada izbrisala iz zakona centar za autizam

Iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” je potvrđeno da Zakonom koji je stupio na snagu početkom godine “nije propisano obrazovanje Nacionalnog centra za autizam ”
54 pregleda 2 komentar(a)
Potraga za Ognjenom, Foto: Boris Pejović
Potraga za Ognjenom, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.05.2016. 14:52h

Osnivanje Nacionalnog centra za autizam nije predviđeno novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Skupština je krajem godine jednoglasno usvojila Zakon, uprkos tome što je prethodno nadležnim dala rok od godinu dana da formiraju centar.

Vlada, međutim, nije u novi Zakon uvrstila amandman poslanika DF-a Strahinje Bulajića i Emila Labudovića, koji je Skupština prethodno jednoglasno usvojila.

Iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” je potvrđeno da Zakonom koji je stupio na snagu početkom godine “nije propisano obrazovanje Nacionalnog centra za autizam ”.

Amandmanom koji je Skupština usvojila bilo je predviđeno da centar bude visokospecijalizovana, multidisciplinarna javna ustanova koja obavlja djelatnost u oblasti obrazovanja, naučno-istraživačkog rada, zdravstvene zaštite i sve druge aktivnosti koje su u funkciji razumijevanja uzroka i neuroloških osnova autizma...

Nakon nedavnog nestanka i smrti autističnog dječaka Ognjena Rakočevića, javnost je počela da se interesuje dokle se stiglo sa formiranjem te visokospecijalizovane ustanove.

Crna Gora nema registar autističnih osoba, a slučaj nastradalog dječaka pokrenuo je lavinu kritika na račun nadležnih zbog zapostavljanja i neadekvatnog tretmana.

Prema ranijim podacima Instituta za javno zdravlje, od uspostavljanja zdravstvenog informacionog sistema do kraja 2014. godine u vanbolničkoj zdravstvenoj zaštiti zabilježeno je 39 pacijenata sa dijagnozom dječjeg autizma i 15 sa dijagnozom atipičnog autizma.

Raniji podaci pokazuju da je u grupi bolesti kojoj pripadaju dijagnoze autizma i atipičnog autizma ukupno 236 osoba.

Iz Ministarstva zdravlja nijesu odgovorili šta će uraditi kako bi se unaprijedio kvalitet života autistične djece i da li ima dovoljno obučenog kadra za rad sa njima.

Bulajić: Iskoristili su što je pažnja bila na budžetu

Bulajić je kazao “Vijestima” da će “koliko već sjutra” predložiti dopune zakona i Nacionalni centar za autizam vratiti “gdje mu je mjesto”.

On je rekao da mu ni na kraj pameti nije bilo zbog čega Vlada i ministar zdravlja Budimir Šegrt ćute o jednoj od najaktuelnijih tema.

“Ministarstvo zdravlja je postupilo nečuveno, sramno i podlo iskoristivši činjenicu da je kraj godine (kada je novi zakon usvojen) i da je pažnja poslanika bila skoncentrisana na Zakon o budžetu , kao i činjenicu da poslanici DF-a tada nijesu bili u parlamentu. Ministar zdravlja se grdno vara ako misli da se na taj način oslobodio ove obaveze”.

Ministarstvo: Autistični se liječe o trošku države

Iz Ministarstva zdravlja su odgovorili "Vijestima" da su novim zakonom definisana prava na zdravstvenu zaštitu autistične djece u punom iznosu cijene na teret Fonda za zdravstveno osiguranje za liječenje autističnih poremećaja.

Naveli su da autistična djeca do 18 godina imaju pravo na stomatološku zdravstvenu zaštitu na primarnom nivou, kao i ostali maloljetni osiguranici.

Iz tog resora su kazali da maloljetna autistična djeca imaju pravo na preglede zbog anomalija vilica, mobilne ortodonske i fiksne aparate, te da njihovi pratioci imaju pravo na troškove smještaja i ishrane.

Bonus video: