Vlada na mukama zbog zona na Adi Bojani

Programom za opštinu Ulcinj, koji je Ministarstvo usvojilo 26. decembra prošle godine, a na zvaničnom sajtu objavilo 31. decembra, nijesu planirani objekti iz takozvane crvene i narandžaste zone kataloga za obale Bojane.
3148 pregleda 2 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: MPR
Ada Bojana, Foto: MPR

Opština Ulcinj nije dala zeleno svjetlo za Program privremenih objekata u zoni morskog dobra za period od 2019-2023, koji joj je Ministarstvo održivog razvoja krajem prošle godine poslalo na saglasnost.

To je “Vijestima” potvrdio Sekretar za prostorno planiranje i održivi razvoj Mehmed Mila.

“Ministarstvu sam proslijedio dopis nezadovoljnih vlasnika objekata na Adi Bojani i sugerisao da još jednom razmotre njihov problem”, kazao je Mila.

Programom za opštinu Ulcinj, koji je Ministarstvo usvojilo 26. decembra prošle godine, a na zvaničnom sajtu objavilo 31. decembra, nijesu planirani objekti iz takozvane crvene i narandžaste zone kataloga za obale Bojane.

Crvena i narandžasta zonaCrvena i narandžasta zona

Nezadovoljni vlasnici, njih osamnaest, obratilo se Mili početkom mjeseca, tražeći da im Opština pruži pomoć i zaštiti od namjere Ministarstva da im ukloni objekte. Programom su nezadovoljni i još neki vlasnici kojima su u programu ucrtane mnogo veće površine od stvarnih, odnosno onih koje su figurirale u ranijem katalogu.

Vlasnik kućice iz narandžaste zone Željko Rolović kazao je da nikom iz narandžaste zone još nije dostavljeno rješenje o rušenju.

Iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom saopšteno je da su zone u kojima novim programom nijesu planirani objekti na desnoj obali, rezultat narušavanja postojećeg ekosistema i ugrožavanja normalnog protoka rijeke.

“Analizom postojećeg stanja prilikom izrade kataloga kao zvaničnog dokumenta, uzeti su u obzir objekti na ušću rijeke Bojane do kojih je formiran pristupni put od drobljenog kamena, koji je svojim zbijanjem poremetio prirodnu drenažu jezera u zaleđu i time ugrozio eko sistem samog jezera. Navedeno je da je neophodno izvršiti sanaciju i omogućiti ponovnu drenažu i spriječiti plavljenje jezera i rijeke u ovom području, što je izazvano formiranjem pristupnog puta”, piše u odgovoru JP na pitanja Vijesti. Ističe se da su pojedini objekti svojim gabaritom zašli duboko u korito Bojane i time joj usporili i suzili tok.

“Stoga je u analizi navedeno da je neophodno ograničiti dalje širenje tih objekata i uklanjanje onih koji zatvaraju korito i onemogućavaju prirodan tok rijeke”, piše u dopisu. Katalog je svojevremno, kako piše u odgovoru JP, izradila firma Bates iz Podgorice, a programski zadatak Ministarstvo.

“Katalog sadrži evidenciju svih objekata na obalama rijeke Bojane sa fotografijama i gabaritima, a njime su definisane zone, uslovi za adaptaciju i rekonstrukciju objekata i date smjernice za realizaciju i sprovođenje plana”, navodi se u dopisu JP.

Dodaje se da je zona 1, ili crvena zona, definisana kao zona samog ušća i desne obale rijeke Bojane gdje se predviđa uklanjanje svih privremenih objekata koji se nalaze u zaštićenom dijelu pješčanih dina i na samoj plaži, a koji nijesu u evidenciji kataloga iz 2013. godine.

“Zona 2 ili narandžasta zona definisana je kao zona male Ade formirane uz desnu obalu rijeke. Tu se predviđa ograničen rok zakupa privremenih objekata koji se nalaze na samoj maloj Adi ili unutar korita desne obale. Rok za zakup je ograničen do kraja 2018. godine ili isteka kataloga i poslije ovog roka ovi objekti se moraju ukloniti i rasčistiti od šipova i staza. Za ovu zonu nije dozvoljena rekontstrukcija, dogradnja i adaptacija”, piše u odgovoru JP.

Petković: Zašto nema zona i na lijevoj obali desnog rukavca

Prof. dr Sava Petković iz Beograda, jedan od autora Projekta održavanja protočnosti desnog rukavca rijeke Bojane, po kome se i izvode radovi uklanjanja viška materijala sa račve, kazao je da nije upoznat sa programom Ministarstva, ali i naglasio da bi definisanje bilo kakvih zona moralo biti rezultat neke studije ili elaborata.

“Gdje bi se jasno definisali kriterijumi na osnovu kojih su određene te kritične zone. Kao krajnji rezultat, trebalo bi da se izradi mapa desnog rukavca sa ucrtanim crvenim i ružičastim zonama. Taj dokument bi trebalo da bude dostupan svim korisnicima”, kazao je Petković “Vijestima”.

Dodao je „da nije jasno, da ako već postoje zone, zašto ih nema i na lijevoj obali desnog rukavca“.

Bonus video: