Vlada ne razmišlja da ukine olakšice jahtašima

“Porto Montenegro privlači superjahte što krstare morima“
98 pregleda 9 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.08.2017. 19:19h

Vlada ne namjerava da mijenja ultraliberalni fiskalni okvir u kome već 10 godina funcioniše „elitna jahting industrija“.

Aktuelna poreska i druga rješenja su iz zakona o jahtama donešenog 2007. kao jedan od uslova da se zaključi transakcija između Vlade i kanadskog biznismena Pitera Manka o kupovini vojnog brodogradilišta Arsenal u Tivtu za 3,26 miliona eura.

Ona jahting industriji, između ostalog, omogućavaju sniženu stopu PDV-a koji iznosi 0 ili sedam odsto, kupovinu goriva i snabdijevanje jahti hranom, pićem i duvanom oslobođenim carine, akciza i poreza, liberalne propise vezane za uvoz robe i izmjenu broja putnika na jahti koji faktički pospješuju takozvani. crni čarter, kao i nepostojanje PDV-a na usluge čartera jahte koji započinje u nekoj od naših luka.

Takva rješenja nezamisliva su za države EU, zbog čega su posebno nezadovoljni u susjednoj Hrvatskoj gdje i odlazi većina jahti što u Crnoj Gori započinju čartere, praveći nelojalnu konkurenciju tamošnjim legalnim izdavaocima plovila za sport i rekreaciju.

„To je dio osmišljene razvojne politike i strategije. Porto Montenegro je donio mnoge benefite, počev od toga da je minimalna ugovorena investicija od 106 miliona, ovdje višestruko premašena i sada već iznosi preko 450 miliona eura. Ovaj kompleks u sezoni zapošljava blizu 1.000 radnika od čega je 80 odsto domaća radna snaga. Da bi bili uspješni morate biti konkurentni, a konkurentni ne možete biti sami ako država ne unapređuje poslovni ambijent i čini ga konkzrentnim. Vlada će nastojati da tu konkurentnost održi jer su sada mnogi u okruženju ljubomorni na nas i pokušavaju da tu našu konkurentnost ugroze,” kazao je je prošle sedmice prilikom posjete Porto Montenegru premijer Duško Marković.

Odgovarajući na pitanje „Vijesti“ da li je nakon 10 godina od osnivanja Porto Montenegra i početka razvoja „elitnog jahtinga“ kod nas, došlo vrijeme da država razmisli o postepenom povećanju fiskalnih nameta na tu industriju čiji su klijenti uglavnom vrlo imućni, premijer je rekao da finansijske povlastice koje uživa elitni jahting u Crnoj Gori „ne ugrožavaju finansijsku održivost, neko doprinose budžetskim prihodima i rastu ekonomije”.

„Nemam dilemu da Vlada treba da ostane na takvom opredjeljenju i to će biti od koristi i za građane i za državu“, zaključio je Marković.

Britanski portal Superyachts.com je u tekstu „Razlozi za uspon u moći Porto Montenegra“, objavio da je za “kapetane, vlasnike jahti, posadu i goste, Porto Montenegro postao atraktivna destinacija koja privlači superjahte što krstare svjetskim morima“.

Oni navode da je Porto Montenegro postavljen uz podršku Vlade da pomogne ekspanziju aktivnost i čarterovanja jahti tokom čitave godine. “Sa gorivom za jahte oslobođenim carine i poreza što ga čini oko 45 odsto jeftinijim nego u susjednim državama, činjenica da Crna Gora nije članica EU, daje čarterašima čitav jedan svijet novih poslovnih mogućnosti i povoljnosti“, navodi portal.

Bonus video: