Vlada nema većinu jer manjine neće da glasaju

Skupštinsko glasanje o Zakonu o životnom partnerstvu lica osoba istog pola se odlaže od aprila
6401 pregleda 7 komentar(a)
Premijer Crne Gore Duško Marković u Skupštini, Foto: Boris Pejović
Premijer Crne Gore Duško Marković u Skupštini, Foto: Boris Pejović

Zakon o životnom partnerstvu lica osoba istog pola mogao bi biti povučen iz skupštinske procedure ili pasti na glasanju, ukoliko Demokratska partija socijalista (DPS) ne obezbijedi potrebnu podršku poslanika prije kraja jula, kada se završava proljećno zasjedanje.

Zbog odbijanja manjinskih partija da u parlamentu podrže predlog Vlade Duška Markovića, već dva puta je odlagano glasanje o predlogu zakona kojim bi istopolnim parovima u Crnoj Gori i formalno bilo omogućeno da uživaju ista prava kao muškarci i žene, koji žive u bračnoj ili vanbračnoj zajednici.

Skupštinskim poslovnikom je predviđeno da se poslanici o zakonu moraju izjasniti tokom zasjedanja u kome je završena rasprava, što znači da se u ovom slučaju mora glasati prije 31. jula.

Ukoliko ne obezbijedi većinu Vlada može povući zakon i tako odložiti glasanje na neodređeno vrijeme.

Upozoravajući da se usvajanje zakona nepotrebno odlaže, predsjednica Upravnog odbora LGBT Foruma Progres Bojana Jokić očekuje da će se formirati potrebna većina u parlamentu.

“Veoma smo razočarani činjenicom da u Skupštini Crne Gore ni ovoga puta nije mogla da se formira većina potrebna za izglasavanje Zakona o životnom partnerstvu, ali smo optimistični da će do formiranja te većine ipak doći. Uzdamo se da će parlamentarne partije u svojim redovima pronaći volju i kapacitet da ispoštuju ne samo LGBTIQ osobe, već sve one građane i građanke koji su na prethodnim izborima podržali njihove programe koji su u sebi sadržali i ljudska prava i jednakost svih građana bez obzira na razlike u nacionalnim, vjerskim ili bilo kojim drugim datostima”, kazala je ona.

Iako je skupštinska rasprava o predlogu zakona završena u aprilu, glasanje je do sada dva puta odlagano jer nije bilo potrebne većine.

Glasanje je poslednji put prolongirano protekle nedjelje, kada je bilo jasno da bi zakon mogao pasti jer u sali nije bilo dovoljno poslanika koji bi ga podržali.

Vladin predlog ima podršku... poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Liberalne partije (LP), dok su predstavnici Bošnjačke stranke (BS), Hrvatske građanske inicijative (HGI) i albanske koalicije tokom skupštinske rasprave najavili da ga neće podržati.

Protiv Vladinog predloga su i poslanici albanske koalicije, čiji je predstavnik Mehmed Zenka na čelu Ministarstva za ljudska i manjinska prava koje je formalno predložilo zakon.

Nakon što se većina poslanika opozicije i manjinskih stranaka usprotivila zakonu, Zenka je tokom skupštinske rasprave upozorio da je usvajanje tog zakona obaveza Crne Gore u okviru Poglavlja 23 u pregovorima o članstvu u EU.

“Da li ćemo se mi saglasiti sa nekim stvarima privatno ili nećemo, to je naša privatna stvar. Druga je stvar hoćemo li da imamo iskrenu evropsku priču. Ako hoćemo u Evropu onda moramo da znamo da nema zatvaranja Poglavlja 23 bez usvajanja ovog zakona. Hoće li ga usvojiti ova skupštinska većina ili neka druga, to je sporedna stvar. Ako hoćemo u Evropu onda nema integracija bez ovoga zakona”, kazao je tada Zenka. Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović smatra da zakon nije trebalo stavljati na dnevni red.

On je upozorio da treba očekivati pritiske unutar vladajuće koalicije kako bi se Vladin predlog usvojio prije ljetnje pauze u radu parlamenta.

“Tako nešto tako uopšte ne treba da se dogodi Crnoj Gori, ali vidimo da je gej lobi u DPS-u toliko jak da se predstavnici manjina maltretriraju i ucjenjuju ne bi li glasali za ovaj sramni zakon. Sve su prilike da su većina u Vladi i parlamentarnoj većini pripadnici gej populacije, što se vidi i po konstantnim napadima na crkvu i hrišćanske vrijednosti”, kazao je Vučurović.

Socijaldemokratska partija (SDP) je jedina partija koja je tokom rasprave podržala zakon, ali njeni predstavnici nijesu bili na sjednici prošle nedjelje kada je trebalo glasati.

Šef poslaničkog kluba SDP-a Raško Konjević je tada podsjetio da je vladajuća koalicija na parlamentarnim izborima promovisala evropske vrijednosti, ali da neke njene članice sada ne žele da ih prihvate.

“Ovaj zakon ne smije da bude pitanje koje polarizuje parlamentarne partije, jer je i LGBTIQ zajednica doprinijela tome da svi oni koji danas sjede u Skupštini budu na tim mjestima. Mi, kao građani i građanke, glasamo i biramo po slobodi i ličnom uvjerenju, što znači da naši glasovi i podrška idu čak i onim partijama koje su protiv elementarnih ljudskih prava LGBTIQ osoba”, kazala je Jokić.

Jokić: Poslanici ne smiju da kalkulišu

Jokić je upozorila da poslanici ne smiju kalkulisati sa pravima LGBTIQ zajednice. Ona je pozvala manjinske partije da još jednom razmisle o podršci zakonu.

“Zaista se nadamo da će manjinske partije prepoznati činjenicu da postoje i druge manjine osim nacionalnih i da je LGBTIQ pokret uvijek bio tu za sva pitanja koja su njima bila značajna i goruća. Nadamo se da će partije koje imaju građanske i proevropske programe, kao i nezavisni poslanici, zaista zanemariti nesuglasice koje ih sputavaju u ispunjavanju jednog mnogo većeg cilja - razvoja Crne Gore u savremenu državu i članicu EU. Polažemo nadu da će se formirati većina u Skupštini koja će podržati Zakon i time postati dio istorije crnogorskog i svjetskog LGBTIQ pokreta”, kazala je ona.

Vlada ćuti o povlačenju zakona

Iz kabineta premijera Duška Markovića nijesu komentarisali činjenicu da pojedine stranke koje imaju predstavnike u Vladi ne glasaju predlog zakona.

Oni nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” očekuju li eventualnu podršku neke od opozicionih partija, s obzirom da manjinske stranke neće glasati za zakon.

Iz Markovićevog kabineta nije odgovoreno ni da li premijer smatra da se odlaganjem glasanja dovodi u pitanje evropska politika Vlade i postoji li mogućnost da on bude povučen

Bonus video: