Vlada objedinjava institucije koje se bave zaštitom životne sredine

Model po kojem Agencija trenutno radi pokazao kao dobar i da kao organ uprave blagovremeno i efikasno obavlja svoje aktivnosti
163 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2011. 20:44h

Vlada će početkom naredne godine najvjerovatnije objediniti pojedine institucije koje se bave zaštitom životne sredine i staviti u funkciju jednog organa.

“Postoje inicijative i vrlo ozbiljno razmišljanje da se sjedine pojedine institucije koje trenutno obavljaju značajne poslove kada je riječ o zaštiti životne sredine. To je inicijativa kojom sam se ozbiljno bavila u Vladi i mogu reći da će do njene operacionalizacije doći vjerovatno u prvom kvartalu 2012, što je prilično brzo, tako da ćemo u narednih par mjeseci imati promjene institucionalnog sistema”, kazala je pomoćnica ministra u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović.

Prema njenim riječima, cilj je veća efikasnost institucija, racionalizacija i pravovremeno obavljanje zadataka.

Na pitanje koje će institucije biti sjedinjene i pod čijim patronatom, Vojinović je odgovorila da je najbitniji organ uprave Agencija za zaštitu životne sredine, pa u Ministarstvu razmišljaju da se pod njenim patronatom nađe neki od organa uprave ili javnih ustanova koje se bave životnom sredinom.

“Ovom tematikom se bave Zavod za zaštitu prirode, Hidrometeorološki zavod, Javno preduzeće 'Nacionalni parkovi Crne Gore', takođe i Centar za ekotoksikološka istraživanja, Seizmološki zavod i to su institucije kod kojih može doći do određenog sjedinjavanja”, kazala je ona i dodala da se razmišlja o tome da jedna ili više institucija bude pod nadležnošću Agencije.

Agencija efikasno obavlja svoje aktivnosti

Ona je ocijenila da se model po kojem Agencija trenutno radi pokazao kao dobar i da kao organ uprave blagovremeno i efikasno obavlja svoje aktivnosti.

“Agencija je prepoznata u javnosti kao organ koj je značajno doprinio unapređenju stanja životne sredine i podizanju ekološke svijesti. Za sada se ovaj model dobro pokazao, ali vidjećemo da li će se ići ka uvođenju njenog samostalnog djelovanja”, odgovorila je Vojinović.

Ministarstvo će razmatrati pitanje ekološke inspekcije

Na pitanje da li će i inspekcije koje se bave zaštitom životne sredine biti objedinjene, Vojinović je kazala da je Zakon o inspekcijskom nadzoru nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave koje je predvidjelo jedan organ zadužen za inspekcijski nadzor.

Ipak, ona je rekla da će Ministarstvo utvrditi da li postoji prostor da ekološka inspekcija ostane dio Agencije za zaštitu životne sredine.

“Ako ne bude prostora u tom dijelu, vjerovatno će i ekološka inspekcija biti dio tog planiranog novog organa. Vidjećemo šta će biti u tom dijelu jer zakon nije u našoj nadležnosti, ali imamo intenzivnu komunikaciju sa kolegama”, kazala je Vojinović.

Galerija

Bonus video: