Vlada šalje bagere na Adu Bojanu

Više od 150 vlasnika se nada da su njihovi nelegalno sagrađeni objekti uvršteni u Plan privremenih objekata, koji je izradilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma
73 pregleda 13 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Samir Adrović
Ada Bojana, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 22.09.2016. 13:25h

Divlja gradnja na obalama Bojane ponovo je uzela maha, dok je Vlada odgodila usvajanje Plana privremenih objekata.

Prema procjenama sagovornika “Vijesti” koji imaju kućice na Bojani, možda i više od 150 vlasnika se nada da su nelegalno sagrađeni objekti uvršteni u plan koji je izradilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

U Morskom dobru kažu da su tokom 2016. godine, zaključno sa 15. septembrom, Upravi za inspekcijske poslove proslijeđena 72 predmeta gradnje bez dozvole.

“Radi se o 15 zahtjeva proslijeđenih u periodu od 1. januara do 1. maja i o 57 zahtjeva od 1. maja do 15. septembra”, odgovoreno je “Vijestima” iz Morskog dobra.

“Vijestima” je iz Uprave za inspekcijske poslove rečeno da su od početka godine do 15. septembra, primili 36 inicijativa koje se odnose na nelegalnu gradnju privremenih objekata na Adi Bojani.

Navedeno je da su sve inicijative procesuirane i da je nakon sprovedenog inspekcijskog nadzora doneseno 36 rješenja o uklanjanju:

“Ti objekti ne posjeduju potrebna odobrenja o postavljanju, niti se nalaze u Planu privremenih objekata za period od 2016. do 2018. godine u Opštini Ulcinj, kao ni u katalogu 'Evidencija privremenih objekata na rijeci Bojani', a koji predstavlja sastavni dio Plana privremenih objekata”.

Pojašnjeno je da je samo jedan investitor postupio po nalogu inspektora i sam uklonio objekat.

Uklanjanju nelegalnih objekata, kako se navodi, pristupiće se u narednom periodu shodno planiranoj dinamici i predviđenim novčanim sredstvima.

Do ove godine, planovima je obuhvaćeno oko 430 ribarskih kućica i vikendica na Adi bojani.

Novim planom predviđene su crvene, narandžaste i zelene zone.

Crvenom bojom označen je pojas na samom ušću, na desnoj obali od restorana Nebojše Đurišića do kućice Batričevića.

Na tom potezu, računajući i zaleđe, ima oko 30 montažnih objekata koji će, ako na Vladi prođe predlog Ministarstva, biti uklonjeni do naredne sezone.

Prema saznanjima “Vijesti”, Ministarstvo je na tom dijelu obale planiralo drenažne radove vezane za proširenje ušća rijeka.

Narandžastom bojom označena je zona, takođe, na desnoj obali Bojane, u dijelu gdje rijeka dijelom zalazi u kopno i pravi malo ostrvo.

Planirano je da oko 35 postojećih objekata bude uklonjeno do 2020. godine.

“Zelenom bojom označene su neke veće površine što nikako ne znači da je dozvoljena gradnja”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Plan će biti predočen javnosti nakon što ga Vlada eventualno usvoji u četvrtak, ali izvori “Vijesti” kažu da je pitanje da li će se to dogoditi prije izbora.

“Predlog je vraćen na doradu zbog nekih detalja kojima se nije poštovao zakon o zaštiti podataka ličnosti. To se može relativno brzo ispraviti”, kazao je izvor “Vijesti”.

Startni obračun za legalizaciju objekata je 10 eura po kvadratu

Prema važećem cjenovniku, startni obračun za objekte do 30 kvadrata je 10 eura po kvadratu.

Od 30 do 60 kvadrata, vlasnici će plaćati 10 eura po kvadratu do 30 kvadrata, a za svaki preostali dodatnih 20 eura.

Za montažni objekat tipa “platforma” cijena je pet eura po kvadratu, a za dvorište – parking, euro po metru kvadratnom.

Iz Morskog dobra saopšteno je da je za 2015. zaključen 51 ugovor sa vlasnicima kućica i od toga prihodovano nešto više od 42.000 eura.

Lani je bilo preko 430 zaključenih ugovora, a prije dvije godine 420.

Bonus video: