Vlada se ogradila od izjava Vučinovićeve: Nije to rekla kao ministarka

Ona ne bi dočekala naredno jutro na slobodi da mi imamo državnog tužioca, kažu u MANS-u
6 komentar(a)
Marija Vučinović, Foto: Savo Prelević
Marija Vučinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.06.2014. 19:12h

Vlada se indirektno ogradila od izjava ministarke bez portfelja Marije Vučinović, koja je nedavno javno rekla da je zaposlila šest svojih stranačkih kolega iz HGI u državnoj upravi.

Na pitanja da se odrede prema ovoj izjavi ministarke i odgovore da li je zadatak ministra da nekome “obezbjeđuje“ radna mjesta u državnoj upravi, iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade “Vijestima“ je saopšteno da oni na to nemaju komentar jer je Vučinovićka govorila kao predsjednica HGI, a ne ministarka.

“Biro za odnose s javnošću ne komentariše izjave članova Vlade koje su date sa pozicija predstavnika političkih stranaka. To je princip koji važi bez obzira na to kojoj političkoj stranci pripada član Vlade o kojem je riječ“, kazao je „Vijestima“ šef Biroa Srđan Kusovac.

Vučinović, predsjednica Hrvatske građanske inicijative, je 25. maja na Skala radiju iz Kotora priznala da se u organima državne uprave zapošljava po partijskom ključu.

“Ja ću vam kazati - shodno našoj afirmativnoj zastupljenosti, sa mjesta ministarke, ja sam za godinu i po, koliko mi traje mandat, obezbjedila šest radnih mjesta našoj mladosti. Ja ću to otvoreno kazati... Zaslužili su oni to i svojim kvalifikacijama, ali su to isto tako zaslužili i svojim učešćem u našoj stranci“, rekla je tada Vučinović.

Ovakav istup su NVO sektoru ocijenili kao priznanje direktnog kršenja Zakona o državnoj upravi i Zakona o državnim službenicima i namještenicima. Boris Marić (CGO) je tada Radiju Slobodna Evropa kazao da nema dilemu da je prekršen niz zakona: “Znamo da se mora raspisati javni konkurs, da to mora ići preko Uprave za kadrove, da se moraju ispuniti određeni uslovi. Etnička pripadnost apsolutno nije nešto zbog čega bi se neko našao u državnoj upravi”.

Dejan Milovac iz MANS-a kazao je da ovakva izjava svjedoči da Crna Gora nema državnog tužioca koji je spreman da se uhvati u koštac sa jednim “ovakvim brutalnim priznanjima da se zakon otvoreno krši”: “Ova gospođa ne bi dočekala naredno jutro na slobodi da mi imamo državnog tužioca i ne samo ona jer je ona samo jedan pion u odnosu na druge koji su radili te, ali i mnogo gore stvari”.

Bonus video: