Vlada spremna da ne dijeli drugima stanove i kredite

“Čini mi se da se svi zajedno krećemo u pravom smjeru ka rješavanju određenih problema koji su bili u fokusu kako domaće, tako, čini mi se, i inostrane javnosti”, kazao Radulović
4151 pregleda 7 komentar(a)
Radulović (lijevo), Foto: Luka Zeković
Radulović (lijevo), Foto: Luka Zeković

Vlada je u načelu prihvatila preporuku Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije da se krene u mijenjanje politike dodjele stanova i stambenih kredita pod povoljnim uslovima.

Predsjednik Savjeta Agencije Momčilo Radulović kazao je da je njihova inicijativa naišla na prihvatanje Vlade.

“Čini mi se da se svi zajedno krećemo u pravom smjeru ka rješavanju određenih problema koji su bili u fokusu kako domaće, tako, čini mi se, i inostrane javnosti i koji mogu predstavljati prepreku u pitanjima koja se odnose na borbu protiv korupcije u dijelu poglavlja 23”, kazao je Radulović za “Vijesti”.

Radulović je dodao da ostaje da se na nivou potpredsjednika Vlade Zorana Pažina dogovore detalji kako će ova inicijativa biti sprovedena.

Savjet Agencije na trećoj sjednici, koja je održana krajem septembra, inicirao je da se izvrši preispitivanje svih pravnih akata kako bi se obezbijedilo da se postupak rješavanja stambenih potreba vrši u okviru svake grane vlasti zasebno, bez međusobnih uticaja.

“U cilju otklanjanja sumnje u postojanje eventualnog sukoba interesa, a prevashodno zbog obezbjeđivanja nezavisnosti u radu institucija i nosilaca javnih funkcija, te zaštite ustavnosti i zakonitosti, kao i principa odvojenosti podjele izvršne, zakonodavne i sudske vlasti”, navodi se u zaključcima sa ove sjednice Savjeta Agencije.

Po nalogu premijera Duška Markovića, Vladina Komisija za stambena pitanja objelodanila je sredinom avgusta spisak stotinak osoba koje su tokom njegovog mandata dobile stanove ili stambene kredite pod povoljnim uslovima.

Među onima koji su i čelnici ključnih institucija u oblasti vladavine prava - predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević, specijalni tužioci Lidija Vukčević i Saša Čađenović, ali i sam direktor Agencije za sprečavaje korupcije Sreten Radonjić.

Na ovaj način pomognuti su i poslanici Demokratske partije socijalista Halil Duković, Nada Drobnjak, Sanja Pavićević i Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

Savjet je na istoj, trećoj sjednici zauzeo stav da se buduće aktivnosti u ovoj oblasti moraju zasnivati na veoma precizno definisanim pravilima, kriterijumima i postupcima, koji će otkloniti sve eventualne rezerve javnosti i zainteresovanih struktura prema rezultatima ovog procesa.

Ovo tijelo predlaže i formiranje zajedničke Radne grupe za izmjenu zakonodavnog okvira za dodjelu svih vidova materijalnih davanja. Inicijalni predlog za sastav ove Radne grupe bi obuhvatio predstavnike Vlade (ministarstava pravde, javne uprave i finansija), Skupštine, Sudskog savjeta, Tužilačkog savjeta, Agencije, Državne revizorske institucije i Zajednice opština.

Radna grupa, navodi se u zapisniku sa treće sjednice, trebalo bi da bude formirana u što kraćem roku i da u roku od šest mjeseci nakon formiranja ponudi na uvid detaljne izmjene zakonskih i podzakonskih akata koji regulišu pomenutu oblast.

U cilju definisanja polaznih osnova za rad pomenute Radne grupe, Savjet Agencije je zadužio Agenciju da u najkraćem roku pripremi i dostavi mišljenja o procjeni podložnosti na rizike od korupcije u odnosu na Vladinu Odluku o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, Zakon o održavanju stambenih zgrada i Zakon o stanovanju i druge propise koji regulišu navedenu materiju.

Bonus video: