Vlada traži riješenje za otpuštene akademce: Hoće li pripravnici dobiti drugu šansu?

Poigravanje sa ljudskim sudbinama postala je praksa menadžmenta
53 pregleda 12 komentar(a)
Visokoškolci, akademci, Foto: Luka Zeković
Visokoškolci, akademci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.02.2014. 18:15h

Još nije poznato na koji način će biti riješen problem u kome su se našli, ne svojom krivicom, pripravnici u Mikrokreditnoj instituciji "Monte kredit", koji su prošle sedmice dobili obavještenje o otkazu, samo mjesec dana od početka angažmana.

Iz Vladinog Koordinacionog tima za stručno osposobljavanje juče se nijesu oglašavali sa informacijama da li je pronađeno rješenje za nastalu situaciju. Ta firma je, nakon naloga iz centrale u Beogradu, odlučila da uruči otkaze za sedam od 10 pripravnika koje su dobili preko programa stručnog osposobljavanja, zbog, kako su kazali, smanjenog obima poslovanja. To je čudno zato što su plate za njih obezbijeđene iz državne kase, tako da kompanije kod kojih rade ne mogu biti na gubitku.

Pripravnici strahuju da li će dobiti drugu šansu i mogućnost da nastave program kod drugog poslodavca i da li će se, ako ga ne nađu, moći ponovo prijaviti sljedeće godine. Odluka menadžmenta “Monte kredita”, prema stavu sindikata te kompanije, nije iznenađenje, dok iz te firme ponovljaju da su odluku morali donijeti. PR kompanije Tatjana Antić-Drča kazala je da su odluku o prijemu studenata donijeli u oktobru prošle godine, nakon što su prethodne godine sprovodili tu praksu, na obostrano zadovoljstvo.

“Odluka je donešena nakon podataka o devetomjesečnom poslovanju. Pošto se godišnji finasijski izvještaj i podaci o poslovanju za cijelu godinu, kao i plan poslovanja za narednu, ne znaju prije kraja februara, kad ga nadležni organi usvajaju, poslovna odluka o otkazivanju ugovora je bila uslovljena jedino i isključivo ekonomskim razlozima”, objasnila je Antić-Drča.

Ona je podsjetila da u svakom ugovoru postoji kaluzula da se ugovor može otkazati jednostrano uz opravdane razloge, među koje spadaju i ekonomski problemi u poslovanju. “Odluka menadžmenta 'Monte kredita' je donešena isključivo zbog restrukturiranja u sektoru operacija”, kazala je ona.

Babović: Imaju milione, a igraju se sa ljudskim sudbinama

Predsjednik sindikalne organizacije Janko Babović kazao je da je riječ o samo jednoj u nizu čudnih i po zaposlene loših odluka koje su donesene u prethodne tri godine.“Pretpostavljamo da razlog za takvu odluku, kao i za mnoge druge čak i nezakonite, treba tražiti od Nadzornog odbora ili još bolje od World Vision organizacije, čiji je Monte kredit sastavni dio.

Poigravanje sa ljudskim sudbinama, a pogotovu sudbinama zaposlenih postala je svakodnevna praksa menadžmenta, iako posluju sa milonskim profitom”, saopštio je Babović. Kazaoje da žale što će mladi ljudi, a i javnost, steći lošu sliku o toj organizaciji.“Ali to nije krivicom zaposlenih, već isključivo ljudi koji rukovode organizacijom. Pozivamo sve nadležne institucije, a posebno Centralnu banku Crne Gore, da se pozabave ovim problemima”, kazao je Babović.

Bonus video: