Vlada usvojila izmjenu DUP-a Industrijske zone KAP-a

U odluci piše da je tokom izrade planskog rješenja uspostavljen je kontakt sa predstavnicima zainteresovanih korisnika koji sudobrim dijelom većinski vlasnici predmetnog prostora
1207 pregleda 0 komentar(a)
Šteta za budžet 137 miliona eura: KAP, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Šteta za budžet 137 miliona eura: KAP, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o donošenju izmjena i dopuna DUP-a “Industrijska zona KAP-a” u Podgorici.

U odluci je navedeno da je izmjenama i dopunama obuhvaćen prostor površine 438.68 hektara

Teren za koje se rade izmjene i dopune obuhvataju prostor od rijeke Morače na zapadu, a južno od Dajbabske gore, sjeverno i sjevero-zapadno od Srpske gore, a zapadno od Jadranskog puta Podgorica-Virpazar.

“Prostor zahvata Plana svrstan je u I kategoriju, tj. terene bez ograničenja i sa neznatnim ograničenjima za urbanizaciju”. U DUP-u piše da su na lokaciji izhrađeni industrijski objekti Kombinata aluminijuma sa pratećim i pomoćnim objektima i da su svi objekti primjer industrijske arhitekture iz šezdesetih i sedamdesetih godina.

U odluci piše da je tokom izrade planskog rješenja uspostavljen je kontakt sa predstavnicima zainteresovanih korisnika koji sudobrim dijelom većinski vlasnici predmetnog prostora.

“Oni su kroz svoje inicijative iskazali potrebe za razvojem industrijskih postrojenja i uklanjanje biznis barijera u smislu omogućavanja ispunjenja Investicionih programa tehničko-tehnološke modernizacije proizvodnih postrojenja ,kao i ekoloških programa kojima će se modernizovati proces proizvodnje i omogućiti realizacija ciljeva u oblasti životne sredine”. Piše i da se lokacija za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za potrebe grada se zadržava u okviru opštinskog zemljišta, u pojasu između KAP-a i rijeke Morače, odnosno na parceli prema postojećem DUPu.

“Implementiran je koridor južne obilaznice koji će biti okosnica budućeg razvoja te industrijski prepoznate zone”.

U Odluci piše da je planom predviđena maksimalna spratnost prizemlje i dva sprata za objekte industrije i proizvodnje, dok će za objekte administracije, poslovanja i komercijalnih sadržaja biti do četiri sprata.

Prije izgradnje novih objekata i uređenja terena biće potrebno izvršiti nivelaciju terena i komunalno opremiti zemljište, u skladu sa definisanim uslovima.

Bonus video: