Vlada usvojila predlog zakona o sportu

Ministar Stijepović objasnio je da Nacionalni savjet za sport treba da pruža stručnu podršku za izradu programa za razvoj sporta, dok će COK biti zadužen da kroz arbitražu rješava sporove.
0 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.03.2011. 15:36h

Osnivanje Nacionalnog savjeta za sport, Nacionalne komisije za borbu protiv dopinga u sportu, mogućnost osnivanja sportskih asocijacija osoba sa invaliditetom, utvrđivanje preciznih nadležnosti Crnogorskog olimpijskog komiteta(COK)... - neke su od značajnih novina koje sadrži predlog zakona o sportu koji je Vlada danas usvojila.

Ministar prosvjete i sporta Slavoljub Stijepović objasnio je da Nacionalni savjet za sport treba da pruža stručnu podršku za izradu programa za razvoj sporta, dok će COK, između ostalog, biti zadužen da kroz arbitražu rješava sporove među sportskim asocijacijama.

"Arbitražom se spor mora riješiti u roku od 7 dana od kada je počeo da se rješava, a tako ćemo eliminisati sporove saveza ko je nadležan i čiji takmičari treba da se takmiče", objasnio je Stijepović.

Predlogom je definisano da sportista koji je osvojio medalju na Olimpijskim igrama, svjetskom i evropskom tačmičenju stiče zvanje vrhunskog sportiste, koje će mu donijeti novčanu naknadu.

"Utvrđena je donja i gornja granica za naknade. Donja granica predviđa naknadu u visini od pola prosječne zarade u Crnoj Gori u godini koja prethodi dodjeljivanju nagrade, a gornja granica je dvije prosječne zarade. Ko će dobiti koju naknadu biće riješeno posebnom uredbom" kazao je Stijepović nakon sjednice Vlade.

Bonus video: