Vlada utvrdila Predlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

Kako je saopšteno iz Vlade, na sjednici je utvrđen i Predlog zakona o ljekovima kojim je ta oblast u potpunosti harmonizovana sa evropskom legislativom i standardima EU za pacijente kao krajnje korisnike zdravstvene zaštite
831 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je utvrdila Predlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji kojim je potpunije uređen postupak liječenja neplodnosti kod žena i muškaraca asistiranim reproduktivnim tehnologijama korišćenjem polnih ćelija i tkiva i i embrionima.

Kako je saopšteno iz Vlade, na današnjoj sjednici utvrđen je i Predlog zakona o ljekovima kojim je ta oblast u potpunosti harmonizovana sa evropskom legislativom i standardima EU za pacijente kao krajnje korisnike zdravstvene zaštite.

Iz Vlade su kazali da je jedna od novina zakona da dosadašnja Agencija za ljekove postaje Institut za ljekove i medicinska sredstva.

„Kao naučno-istraživačka institucija koja će kroz saradnju sa fakultetima zdravstvenih, prirodnih i tehnološko-tehničkih usmjerenja razvijati i razmjenjivati ekspertska znanja u cilju podizanja kvaliteta, edukacije, naučnih istraživanja, realizacije naučnog rada u oblasti ljekova i medicinskih sredstava“, kaže se u saopštenju.

Utvrđen je Predlog zakona o zaštiti od jonizujućih zračenja, radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbjednosti s Izvještajem sa javne rasprave.

Tim zakonom se, kako je saopšteno, uređuju zaštita života i zdravlja ljudi i životne sredine od štetnog dejstva jonizujućih zračenja, uvoz, izvoz i tranzit izvora jonizujućih zračenja i nuklearnih materijala, prevoz radioaktivnih izvora i nuklearnih materijala, upravljanje radioaktivnim otpadom, kao i druga pitanja od značaja za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbjednost.

Vlada je utvrdila Predlog izmjena i dopuna Zakona o inspekcijskom nadzoru kojima će se, kako je ocijenjeno, stvoriti neophodan normativni okvir koji će obezbijediti sveobuhvatno, ujednačeno, srazmjerno i efikasno postupanje inspektora, profesionalizam u radu inspekcijskih organa, a što je od izuzetne važnosti za subjekte nadzora u smislu njihove pravne sigurnosti.

Donijeta je i Strategija integrisanog upravljanja granicom 2020 – 2024, Okvirni akcioni plan 2020-2024. i Akcioni plan za ovu godinu.

Navodi se da se sprovođenjem planiranih aktivnosti nastavlja uspostavljanje efikasnog i rizicima prilagođenog sistema integrisanog upravljanja granicom usklađenog sa konceptom integrisanog upravljanja granicom EU.

Vlada je donijela akcione planove za ovu godinu za sprovođenje strategija razvoja sistema socijalne zaštite starijih i razvoja sistema socijalne i dječje zaštite za period od 2018. do 2022. godine.

Donijet je i Akcioni plan za sprovođenje Programa razvoja kulture 2016–2020. u ovoj godini, kao i Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara kojim je planirana podrška, finansiranje i sufinansiranje 87 programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturne baštine Crne Gore, u ukupnom iznosu od oko 1,14 miliona eura.

Vlada je donijela Akcioni plana za implementaciju Strategije za borbu protiv trgovine ljudima za 2020. godinu.

Planom su, kako je saopšteno, definisane mjere i aktivnosti koje treba da doprinesu, između ostalog, jačanju mustidisciplinarnog pristupa u otkrivanju, procesuiranju tih krivičnih djela, kao i u dijelu zaštite žrtava i sprovođenju usaglašenih politika borbe protiv tog fenomena.

Vlada je donijela Strategiju razvoja stručnog obrazovanja u Crnoj Gori 2020-2024. čiji je cilj dalje unapređenje i stvaranje kvalitetnog i inkluzivnog sistema stručnog obrazovanja.

Donijet je i Program za razvoj i podršku talentovanim učenicima 2020 - 2022. kojim se, kako je saopšteno, stvaraju sistemski uslovi za kvalitetno osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje talentovanih učenika.

Vlada je usvojila i Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za implementaciju Strategije za neproliferaciju oružja za masovno uništenje za ovu godinu.

Donijet je i Akcioni plan za sprovođenje Strategije za smanjenje rizika od katastrofa za period 2020 – 2021. godina.

Vlada je, pored ostalog, usvojila i Izvještaj o realizaciji mjera iz Akcionog plana za smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu.

Izvještajem je, kako se navodi, obuhvaćena 61 mjera, od čega je u cjelosti realizovano 18 mjera, u fazi realizacije je 29 mjera, šest mjera se u kontinuitetu realizuje, dok je osam mjera nerealizovano.

„Ovaj rezultat je ocijenjen veoma zadovoljavajućim, budući da većina mjera iz oblasti životne sredine ima kontinuirani karakter u realizaciji“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: