Vlada utvrdila Predlog zakona o priznavanju inostranih diploma

Iz Ministarstva su kazali da je utvrđivanje Predloga tog zakona uslovljeno potrebom daljeg unaprjeđivanja postupka priznavanja inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanja kvalifikacija
196 pregleda 0 komentar(a)
Crna Gora, Vlada Crne Gore, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Crna Gora, Vlada Crne Gore, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Ažurirano: 30.07.2015. 14:15h

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija koji će, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, doprinijeti kvalitetnijoj proceduri i većoj mobilnosti radne snage i daljem razvoju cjeloživotnog učenja.

Iz Ministarstva su kazali da je utvrđivanje Predloga tog zakona uslovljeno potrebom daljeg unaprjeđivanja postupka priznavanja inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanja kvalifikacija, odnosno preciznije definisanje nadležnosti Ministarstva, škola i ustanova visokog obrazovanja i usaglašavanja sa praksom u Evropskoj uniji.

Ministarstvo će, kako su pojasnili, i u narednom periodu vršiti prizanvanje isprave o stečenom osnovnom, srednjem, višem stručnom i visokom obrazovanju u svrhu zapošljavanja, dok će priznavanje isprave o stečenom obrazovanju u svrhu nastavka školovanja sprovoditi škola, odnosno ustanova visokog obrazovanja.

„Za razliku od postojećeg rješenja, izjednačavanje kvalifikacije vrši škola, odnosno ustanova koja nudi uporediv obrazovni, odnosno studijski program“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, ukoliko u Crnoj Gori ne postoji škola, odnosno ustanova, koja realizuje uporediv obrazovni, odnosno studijski program, izjednačavanje kvalifikacija vrši nadležno stručno tijelo.

„Stručno tijelo je profesionalno udruženje sastavljeno od stručnjaka iz određene oblasti za koju se traži izjednačavanje kvalifikacije“, precizirali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, u cilju približavanja sistema i same kvalifikacije obrazovanja poslodavcima, rješenje o priznavanju inostrane obrazovne isprave sadržaće minimum sljedeće podatke - ime i prezime nosioca isprave, podatke o obrazovnoj ispravi, status škole, odnosno ustanove, informaciju o studijskom programu, oblast i nivo obrazovanja u državi porijekla.

Bonus video: