Vlada zaboravila srušenu dvoranu u Beranama

3002 pregleda 1 komentar(a)
Ruglo grada: Srušena hala, Foto: Tufik Softić
Ruglo grada: Srušena hala, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 23.12.2018. 20:39h

Ni nakon šest godina od rušenja hale sportova pod Jasikovcem u Beranama, nije uklonjena ruševina koja ruži grad, iako je taj posao davno trebalo da bude završen.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, stvari su zapele kada je raspuštena komisija za projekte pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma koja je već opredijelila sredstva za desetak projekata, među kojima je bila i hala sportova u Beranama.

Nakon toga, stvari su vraćene na početak i čitav postupak bi morao sada da se ponovi pred takozvanim državnim arhitektom.

Dobro obaviješteni sagovornik iz lokalne uprave u Beranama objasnio je da je ta komisija funkcionisala u Vladi aktuelnoj do 2016.

“Zadatak komisije bio je da odobrava arhitektonska rješenja, koja su potom dolazila do Direkcije za javne radove. Ta komisija je imala rješenje za desetak projekata među kojima je bila i beranska hala. Da je ostalo tako kako je trebalo da bude, taj prostor gdje su i sada ruševine stare hale još u prošloj godini bio bi preuređen u nove sadržaje”.

Srušena hala u BeranamaSrušena hala u Beranama

Podsjeća da je 2016. došlo do političkih turbulencija i formiranja najprije prelazne, a potom i nove, odnosno sadašnje.

“U tim turbulencijama prestala je sa radom komisija i ne zna se šta je bilo sa dokumentima vezanim za desetak projekata, pa i sa projektom vezanim za prostor nekadašnje hale sportova pod Jasikovcem u Beranama. Logično je bilo da je državni arhitekta preuzeo konkurs za projekte koji je pripremila nekadašnja komisija. Zašto nije, i zbog čega se sa tim poslom sada odugovlači - ne znam. Nije nemoguće da, kada se radi o Beranama, ima opstrukcije prema rijetkoj opozicionoj opštini”.

Stara hala pod Jasikovcem, podignuta osamdesetih godina prošlog vijeka, urušila se 2012. pod teretom velikog snijega i još veće nebrige i nemara.

Iz tadašnje lokalne uprave kojom je upravljao DPS odmah nakon rušenja najavljivano da će ubrzo doći do sanacije impozantnog objekta.

Umjesto toga, srušena sportska dvorana se, bez ikakve zaštite, našla na meti lopova koji su odnijeli na stotine kvadrata bakarnog krova i metalnih elemenata i različite djelove inventara.

Lopovi su, između ostalog, odnijeli dva skupocjena koša, 160 reflektora, na stotine metara elektro i drugih instalacija, sistem za grijanje, mesingane ograde, sef težak oko 500 kilograma, krov...

Sanacija dvorane do danas nije obavljena ni uprkos tome što je prije godinu i po dana iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno da će ubrzo biti raspisan konkurs za izbor najboljeg arhitektonskog rješenja.

Tada je rečeno da projektni zadatak po kome će biti raspisan konkurs predviđa da se uz obnovu sportskog terena osmisli rješenje koje će uključivati i kongresnu salu i dodatne prostore koji će služiti u sportske, kulturne i turističke svrhe.

“Novi pristup u slučaju Berana znači da će u narednih mjesec dana biti raspisan međunarodni arhitektonski konkurs za idejno rješenje prostora stare hale sportova, nakon čega će uslijediti priprema tendera za kompletnu projektnu dokumentaciju na bazi pobjedničkog rješenja. Sredstva za konkurs i izradu projektne dokumentaciju su obezbijeđena iz kapitalnog budžeta Crne Gore”, saopštili su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma u maju prošle godine.

Halu su za potrebe Malih olimpijskih igara izgradili Slovenci 1981. godine, a arhitektonsko rješenje svojevremeno je nagrađeno na međunarodnom arhitektonskom salonu u Parizu.

Ništa nije urađeno jer nema novca

Iz lokalne uprave napominju da, zbog nedostatka sredstava, još nije ništa urađeno.

“Predstavnici lokalne uprave su po pitanju uređenja prostora stare sportske dvorane još 2017. godine ostvarili kontakt sa predstavnicima Ministarstva održivog razvoja. Tada je rečeno da će to ministarstvo raspisati konkurs za izbor najboljeg arhitektonskog rješenja za prostor stare hale sportova u Beranama. Ali, do toga još uvijek nije došlo, pod izgovorom da za te namjene nijesu obezbijeđena sredstva. Zato hoćemo da se nadamo da će se u narednoj godini ove aktivnosti intenzivirati i da će se ovaj prostor privesti određenoj namjeni”, kaže menadžer Opštine Vladimir Đaković.

Bonus video: